Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Extrémna snehová búrka v USA si vyžiadala už najmenej 54 mŕtvych
Zdielať na

Extrémna snehová búrka v USA si vyžiadala už najmenej 54 mŕtvych

USA / Ľudia uviaznutí vo svojich domovoch alebo v autách. Spojené štáty aj naďalej bojujú s rozsiahlou snehovou búrkou, ktorá sa tiahne od hraníc s Kanadou až po Mexiko. Príčinou väčšiny úmrtí boli dopravné nehody.

​Severnú Ameriku sužuje extrémna zima. Snehové búrky sprevádzané silným vetrom si vo východnej časti Spojených štátov vyžiadali najmenej 54 obetí. Ku krízovej situácii došlo v meste Buffalo na západe amerického štátu New York. Záchranné zložky tam v dôsledku víchrice a ťažko zjazdným cestám mali problémy dostať sa do postihnutých oblastí. "Sme vo vojne s matkou prírodou. Už niekoľko dní na nás útočí veľkou silou. Táto búrka sa zapíše do dejín ako najničivejšia v histórií," uviedla guvernérka New Yorku, Kathy Hochulová.

V oblasti miestami napadlo až 2,5 metra snehu a po výpadkoch elektriny sa stala situácia pre tamojších obyvateľov nanajvýš nebezpečná. Guvernérka miestnych obyvateľov vyzvala, aby nevychádzali z domovov. Bez elektriny sa v niektorých štátoch na východe USA ocitlo viac než 200-tisíc ľudí. Mnohí ďalší boli nútení pre extrémne počasie zrušiť plánované cesty.

Iba v štáte New York zaznamenali až 12 úmrtí spojených s počasím a tamojšie úrady varovali, že tento počet sa môže zvýšiť. Rozsiahle časti Spojených štátov trápia aj silné mrazy. V štáte Montana teplota klesla na mínus 45 stupňov. Pre najsilnejšiu víchricu za uplynulých niekoľko desaťročí zrušili viac ako dve tisíc letov. Pasažieri v Atlante, Chicagu, Denveri aj New Yorku tak uviazli na Vianoce na letiskách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy