Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lavína v rakúskych Alpách si vyžiadala štyroch zranených. Nezvestní už nie sú
Zdielať na

Lavína v rakúskych Alpách si vyžiadala štyroch zranených. Nezvestní už nie sú

Zdroj: APA/kurier.at

VIEDEŇ / Pri lavíne, ktorá v nedeľu, 25. decembra, zasypala lyžiarske zjazdovky na západe Rakúska, utrpeli zranenia štyria ľudia. Stav jedného z nich je vážny. Nezvestný by podľa dostupných informácií nemal byť už nik. Uviedla to polícia spolkovej krajiny Vorarlbersko.

​Záchranné zložky pôvodne počítali, že sa na zjazdovke, ktorú v nedeľu pochovali masy snehu, mohlo nachádzať dovedna desať lyžiarov, čomu napovedalo aj video natočené jedným z návštevníkov. Miesto pádu lavíny pri rakúskej obci Zürs prehľadávalo okolo dvesto záchranárov. Lavína začala padať okolo tretej hodiny poobede na 2 700 metrov vysokom štíte Trittkopf medzi obcami Zürs a Lech am Arlberg v Alpách. Lavínový sneh dosiahol až na neďaleké lyžiarske zjazdovky. Lavína sa spustila po niekoľkých dňoch sneženia vo vysokohorskej oblasti a v neobvykle teplom počasí, netypickom pre Prvý sviatok vianočný.

Podľa miestnej horskej služby bolo nebezpečenstvo pádu lavín vysoké. Služba pre vydávanie výstrah pred lavínami už vopred varovala, že v nedeľu bude značne vysoké lavínové nebezpečenstvo. Úrady uviedli, že jednu osobu dokázali záchranári rýchlo vyslobodiť. Na masách snehu boli tiež rozmiestnené reflektory, aby mohlo pátranie pokračovať aj po zotmení a na hľadanie nezvestných využívali aj cvičené psy. Z bezpečnostných dôvodov sa v priebehu pondelka, 26. decembra, ešte uskutoční prehľadanie oblasti s cieľom definitívneho objasnenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy