Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako sa začali nepokoje na Ukrajine. Už roky tam chodí nakrúcať reportérka TV JOJ
Zdielať na

Ako sa začali nepokoje na Ukrajine. Už roky tam chodí nakrúcať reportérka TV JOJ

KYJEV / Od masových protivládnych protestov na Ukrajine, ktoré sa do histórie zapísali ako Euromajdan, cez ozbrojený konflikt na Donbase, víťazstvo Volodymyra Zelenského v prezidentských voľbách až po ruskú inváziu. Počas posledných desiatich rokov sme boli pritom. Naša reportérka Katarína Kleknerová nakrúcala s kameramanom takmer každú udalosť, ktorá viac či menej hýbala novodobými dejinami Ukrajiny. Pozrite sa, čo všetko predchádzalo vojne u našich východných susedov.

Bol koniec roka 2013. Teplota v Kyjeve klesala pod -30 stupňov a nám prsty krehli aj v rukaviciach. Vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč mal 28. novembra podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, tesne predtým ale vláda požiadala o odklad. Ešte v ten večer po celej Ukrajine vypukli protesty, ktoré sa do histórie zapísali ako Euromajdan. Okolo centra mesta vyrástli barikády z vriec naplnených pieskom, demonštranti rozložili na Námestí nezávislosti desiatky stanov. Strávili sme tam s nimi niekoľko týždňov, ktoré nám pomohli o čosi viac chápať, kto sú Ukrajinci.

V permanentnom obkľúčení ťažkoodencov so štítmi – vtedajších vládnych jednotiek Berkut, nik z nich námestie neopustil. "Boríme sa tu za pravdu a spravodlivosť, chcem byť v Európskej únii, presne tak ako vy Slováci alebo Česi, Maďari, Poliaci a veríme, že ten systém u nás dokážeme zmeniť, ale bez boja niet víťazstva, preto bojujeme a energie máme dosť," uviedol svetový šampión v boxe politik a súčasný starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Dovtedy pokojné protesty začali v januári 2014 prerastať do stále väčších násilností. Po pár dňoch strávených doma sme sa do Kyjeva znova vrátili. Predierali sme sa cez dav ľudí na ulicu Hruševského vedľa námestia, počuli výbuchy ohlušujúcich granátov, vo vzduchu lietali zápalné fľaše aj dlažobné kocky.

Kameraman stál na streche jedného z autobusov, ktorý napokon protestujúci podpálili

V Kyjeve sa pomaly blížila noc a prvýkrát od začiatku protestov zomierali ľudia. Prví dvaja. Vo februári už mŕtvych počítali v desiatkach. Nazvali ich Nebeská stovka a Ukrajina si ich pamiatku pripomína každý rok. Výrazný zlom Majdanu nastal koncom februára, kedy bol zosadený prezident Viktor Janukovyč. Európsky parlament schválil asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou a prezidentom krajiny sa stal suverénne Petro Porošenko. Z Kyjeva sa ale vzápätí presunula pozornosť na východ Ukrajiny, kde vypukol ozbrojený konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Smerujeme do oblasti zvanej Donbas, do prvej línie na ukrajinské pozície. "Teraz pôjdeme na pozíciu, ale veľmi rýchlo. Tu v zákopoch vojaci čakajú na ukončenie ostreľovania," informoval ukrajinský vojak Sergej.

Osem rokov sa obe strany dohadovali na prímerí, ktoré vzápätí porušovali. Na Donbase prišlo o život vyše 14 ľudí civilistov aj vojakov. Naprieč Donbasom jazdila dodávka s označením 200. Stretli sme sa s Alexejom. Na frontovej línii nakladajú telá mŕtvych vojakov. "Najviac tiel naši chlapci privážali v Ilovajskom kotli a pri Debaľceve, tam bolo viac ako 700 vojakov aj civilistov," povedal dobrovoľník zo skupiny 200 Alexej Jukov.

Alexej povedal, že ich dodávku nazývali aj posol smrti. "Je to ťažké, keď privezieme domov mladého chlapca, ktorého čakali živého. Ale najťažšie to je vtedy, keď nevieš ako to povedať jeho mame. Lebo na teba hľadí s nádejou, že tam bude ležať ktosi iný, nie jej syn. Nekončiace napätie na Donbase bez výhľadu na ukončenie vojny Ukrajincov unavilo a nutná potreba zmeny sa ukázala v posledných prezidentských voľbách, kedy zvíťazil kandidát bez politických skúseností - Volodymyr Zelenskyj a do 24. februára roka 2022 nik netušil, že to bude jeho životná výzva

Súvisiace články

Najčítanejšie správy