Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravotné ťažkosti na Štedrý deň: Ošetrili aj pacienta, ktorý prehltol zátku zo šampanského
Zdielať na

Zdravotné ťažkosti na Štedrý deň: Ošetrili aj pacienta, ktorý prehltol zátku zo šampanského

BRATISLAVA / Ani tento rok sa Vianoce nezaobišli bez pomoci záchranárov. Počas Štedrého dňa mali vyše 1 700 výjazdov. Ide o najvyšší počet zásahov počas sviatočného dňa za posledné roky.

Takmer 700 volaní na tiesňovú linku 155 vyriešili operátori cez telefón. K tradičným akútnym bolestiam brucha a sťaženému dýchaniu pribudli aj vysoké teploty. Najviac pacientov potrebovalo pomoc v Košickom kraji, najmenej v Trenčianskom. Urgentné príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava navštívilo počas 24. decembra vyše 380 pacientov. Najčastejšie mali zažívacie ťažkosti. Zdravotníci ošetrili aj pacienta, ktorý nedopatrením prehltol zátku zo šampanského.

"Naši zdravotníci sa najčastejšie stretávali so zažívacími ťažkosťami, niekoľko ľudí bolo intoxikovaných pre nadmerné požitie alkoholu," informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská s tým, že ôsmim ľudom uviazla v hrdle kosť. Výnimkou neboli ani pacienti, ktorí vyhľadali lekársku pomoc pre psychické ťažkosti. "V našich troch pôrodniciach sa počas Štedrého dňa a večera narodilo sedem bábätiek," dodala Kliská.

Čo robiť pri ľahšej forme zažívacích problémov

"Postačí nejesť a neskôr nasadiť diétu, ako nesladený čierny čaj, staršie pečivo alebo sucháre," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. "Ak sa vyskytnú vážnejšie príznaky, hodiny trvajúce úporné vracanie, prípadne silné bolesti, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc alebo kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," ozrejmila Krčová. K typickým príznakom pri zažívacích problémoch podľa jej slov patrí pocit plného brucha, nevoľnosť až bolesti v oblasti brucha. "Vyskytnúť sa môže aj napínanie na vracanie, prípadne vracanie," doplnila hovorkyňa.

Pri otrave alkoholom treba podľa OS ZZS uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila vývratkami, a pravidelne ju kontrolovať. "V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, voláme linku tiesňového volania 155 a riadime sa pokynmi operátora. Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním, ak postup neovládame, operátor nám poradí," dodala Alena Krčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy