Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ropné látky sa vlievajú do rieky, no namiesto riešenia problému stále hľadajú vinníka
Zdielať na

Ropné látky sa vlievajú do rieky, no namiesto riešenia problému stále hľadajú vinníka

KEŽMAROK / V Kežmarku už niekoľko rokov vytekajú na rôznych miestach do rieky Poprad ropné látky. Pred pár dňami sa opäť situácia zopakovala. Ani pracovníci odboru životného prostredia, ktorí majú problém vyriešiť, stále nevedia s určitosťou povedať, kto je vinníkom.

Nepríjemný zápach a meniace sa farby toku - smutná žiaľ pričastá realita rieky Poprad pretekajúcej cez Kežmarok. Rybári zarybňujú, no v podstave zbytočne. "Čistota vody je pre nás kľúčovým elementom, ktorý bohužiaľ dostáva na frak,"  uviedol predseda MO SRZ Kežmarok Pavol Hurčala. Hasiči vždy zasiahnu. Ropné látky vytekajú z rôznych miest, natiahnu sorpčné hady, ale problém sa tým nevyrieši. "Je to niekoľkokrát, niekoľko rokov," povedal veliteľ zásahu Boris Brčiak.

Sťažnosti obyvateľov prijíma hlavne mesto, no zachrániť život v rieke a definitívne zastaviť vytekanie látok nemôže. "Nie sú to ani pozemky mesta. My nie sme vlastník ničoho, no jednoducho máme s tým náklady a stále občania sa nesťažujú iba na zápach, ale aj na to, že do rieky Poprad neustále niečo vyteká. Sú to ropné látky," informoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Vďaka ministerstvu životného prostredia sa podarilo vyriešiť areál bývalých kasární, najväčšiu kežmarskú environmentálnu záťaž. "Tri roky čakáme ako to vyrieši štátne orgány a tie sa tvária ako stále šetria a hľadajú vinníka," dodal primátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy