Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prišiel o prácu a skončil na ulici. Vďaka pomoci strávil mladý muž po rokoch Vianoce pod strechou
Zdielať na

Prišiel o prácu a skončil na ulici. Vďaka pomoci strávil mladý muž po rokoch Vianoce pod strechou

HUMENNÉ / Roky bol bez strechy nad hlavou. Najskôr prišiel o bývanie spolu s rodičmi. Hoci ako dospelý pracoval, prišli zdravotné problémy a znova skončil na ulici. O osude 29-ročného Mariána z Humenného sa dopočula pani Katarína Kočanová. Z ulice už pomohla nejednému bezdomovcovi. A to, čo nešlo roky, sa podarilo ani nie za týždeň. Mladý muž po rokoch strávil Vianoce pod strechou.

O strechu nad hlavou prišiel spolu s rodičmi. Už ako dospelý riadne pracoval aj na Slovensku, aj v Čechách, no prišli zdravotné problémy. "Pracoval som v Čechách, dostal som epileptický záchvat, musel som ísť pešo domov na Slovensko. Poslali ma domov, lebo som tam už nemohol byť už, tak som išiel po diaľnici," opísal Marián Breza. Doteraz boli jeho útočiskom pivnice v panelákoch, vestibul vlakovej stanice či opustené, no zničené domy. Tieto Vianoce ale vďaka dobrým ľuďom strávi so strechou nad hlavou.

Na ulici bol štyri roky

Informáciu o mladom mužovi bez strechy nad hlavou podali pani Kočanovej. Tá už z ulice pomohla viacerým ľuďom a tak presne vedela, na ktoré dvere zaklopať. A to, čo nešlo roky, sa podarilo ani nie za týždeň. "Tí ľudia sú už znechutení, boja sa. Aj on nevedel presne kam má ísť. Čím skôr dostať ho do tepla, to sme ani iné neuvažovali," uviedla pani Katarína Kočanová. "Veľa máme takých, ktorí prídu a odmietnu. Neviem, akú majú predstavu o útulku. Všetko sú to ľudia, ktorí majú status bezdomovec mesta," vysvetlila sociálna pracovníčka v útulku, Darina Krikunovová. "Ja keď som mu prvý večer priniesla periny, som mu potom písala, že či už spí a on ešte lopotal po meste, sa vytešoval, že sa môže do tepla vrátiť," opísala pani Kočanová.

"V súčinnosti s ubytovaním v zariadení núdzového bývania sú spojené aj isté povinnosti pre klientov, ako napríklad zákaz používania alkoholických nápojov, prípadne omamných látok," vyjadril sa aj tlačový referát mesta Humenné, Marián Škuba. "Ja tu chcem zostať, ja tu dodržiavam všetko," uviedol Marián Breza. Stovky kíl zemiakov priniesla do útulku Miriam Baňasová. Len tak, aby pomohla. 

Pre pani Kočanovú sa týmto ale misia neskončila. V Mariánom sú v takmer dennodennom kontakte. "My si píšeme, čo má nové, či niečo nepotrebuje. Je to šikovný muž, možno na leto aj nejakú prácu zohnať. Bude to ďalšia výzva," uviedla na záver pani Kočanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy