Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Poslanci si z parlamentu robia holubník. Situácii by mohol pomôcť stále neschválený etický kódex poslanca
Zdielať na

Poslanci si z parlamentu robia holubník. Situácii by mohol pomôcť stále neschválený etický kódex poslanca

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ako má fungovať parlament, upravuje rokovací poriadok. Ten dáva rámec aj pre správanie sa poslancov, aj na tresty za jeho prípadné porušenie. A hoci sa odvoláva aj na etický kódex poslanca, ten nateraz stále nebol schválený. Situácií, kedy by sa zišiel, je pritom v parlamente stále dosť.

​Hoci rokovací poriadok dáva predsedajúcemu možnosť napomenúť poslanca, ktorý narúša rokovanie a môže ho z rokovacej sály aj vykázať, nie vždy to situáciu vyrieši. V živej pamäti majú nielen poslanci rokovanie o obrannej dohode s USA, kedy poslanec Mizík, ktorý vraj nevie dobre pracovať s počítačom, prepašoval do rokovacej sály reproduktory a zvukom sirén narušil rokovanie. Rokovanie parlamentu sprevádzal ďalší incident. Tentokrát sa poslanci pre zmenu polievali vodou a takmer pobili o vlajku. Vykázanie z rokovacej sály sa pritom podľa rokovacieho poriadku považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni, čo znamená i finančné postihy.

Napriek tomu, že v rokovacej sále je zakázané aj používanie mobilov a nahrávanie či živé prenosy, ostatné dni ukázali, že aj tu majú poslanci vlastný pohľad na dodržiavanie pravidiel. Evidentné to bolo pri hlasovaní o páde vlády. Rokovací poriadok jednoznačne hovorí aj o tom, čo sa smie a nesmie nosiť do rokovacej sály - napriek tomu sme len minulý týždeň boli svedkami strieľania konfiet v rokovacej sále z rúk poslankyne Tabák. "Áno, vypustila som tie konfety vypustila, bolo to ale po dohode s pánom poslancom Šimkom, takže to nebolo až také prekvapenie. Dostala som správu, že sa to bude riešiť na niektorom výbore, ale ja som tým nikomu nechcela ublížiť," vyjadrila sa poslankyňa NR SR Romana Tabák.

Mandátovo-imunitný výbor ale zatiaľ takýto podnet nemá. Podľa rokovacieho poriadku, keďže šlo o narušenie poriadku na schôdzi NR, návrh na začatie disciplinárneho konania by mal dať práve predseda. Sú ale situácie, kedy politici vyslovene prižmúria oči a to je napríklad pravidelné vystúpenie folkloristov v Národnej rade. Predsedajúci odtoleroval nielen rozdávanie jabĺčok od detí z Vranova nad Topľou, ale ich dovolil poslancom aj zjesť, čo napríklad využil po celodennom pobyte v Národnej rade aj generálny prokurátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy