Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Benátky vyschli, pozrite sa na ten smutný pohľad
Zdielať na

FOTO: Benátky vyschli, pozrite sa na ten smutný pohľad

BENÁTKY / Obyvateľov Benátok trápi rekordne nízka hladina vody v slávnych mestských kanáloch. Pre mnohých, ktorí sú na vodných cestách závislí, predstavuje vysychanie vážny problém. Pokles hladiny naviac odkryl, ako zle sa kanály v poslednej dobe udržovali. Základy budov sú zničené a všade je odpad.

Problém s vysychaním slávnych benátskych kanálov začal byť akútny počas vianočných sviatkov. Výnimočne nízka hladina je dôsledkom niekoľkých faktorov.

Podľa talianskych médií je nízka hladina spôsobená dôsledkom vysokého tlaku a malých zrážok v kombinácii so splnom, ktorý ovplyvňuje odliv. Pre zníženie hladiny nemôžu po mori jazdiť člny, gondoly či vodné autobusy. 

Tento rok opäť

Od Vianoc poklesla hladina o desať centimetrov, pričom už predtým o viac ako 70 centimetrov. Podľa odborníkov sa do konca týždňa nezvýši. 

"V zime sú odlivy bežné, ale teraz hladina poklesla výrazne viac. Toto je rekord," povedal jeden z úradníkov benátskej radnice. 

Problém s poklesom hladiny riešili Benátky aj vlani v zime, keď voda klesla o päťdesiat centimetrov. 

Financie dostal Mojžiš

Pokles hladiny odkryl, ako zle boli kanály v posledných rokoch udržiavané. Na hlavnej dopravnej tepne Benátok, kanála Grande, je vidieť rozpadajúce sa základy historických budov a vrstva bahna.

Peniaze na údržbu vodných ciest totiž odčerpal iný projekt. Benátčania sa oveľa viac boja záplav než sucha, a tak verejné financie smerovali na výstavbu systému vodných zábran. Projekt Mojžiš stál viac ako päť miliárd eur. 

Súvisiace články