Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Z Hollywoodu sa stal Hollyweed. Nápis oslavoval marihuanu
Zdielať na

Z Hollywoodu sa stal Hollyweed. Nápis oslavoval marihuanu

HOLLYWOOD / Neznámy človek v noci na Nový rok zmenil obrovské biele písmená tvoriace slovo Hollywood, ktoré stojí na svahu nad kalifornským Los Angeles.

Namiesto názvu štvrti, ktorá je synonymom amerického filmového priemyslu, sa po silvestrovskej noci nad mestom na západnom pobreží USA objavil nápis Hollyweed. Weed je anglický slangový výraz pre marihuanu.

Polícia prípad vyšetruje ako vandalizmus. Novoročný žart nespôsobil historickému nápisu žiadne škody. Bezpečnostné kamery zaznamenali na mieste činu iba jednu osobu.

Legalizácia od budúceho roka

Voliči v Kalifornii počas referenda, ktoré sa konalo rovnako ako americké prezidentské voľby 8. novembra, súhlasili s legalizáciou používania marihuany pre rekreačné účely od roku 2018.

Takmer štrnásť metrov vysoké písemná sa na svah hory Mount Lee dostali v roku 1923. Nechal ich postaviť obchodník Harry Chandler v pôvodnej podobe Hollywoodland. 

Dobre viditeľný nápis sa stal terčom premien už aj v minulosti. Počas návštevy pápeža v roku 1978 napríklad zakryli jedno L, aby si Jána Pavla II. uctili slovom holy (v preklade svätý, pozn.red.). Na oslavu konca vojny v Perzskom zálive v apríli 1991 zase písmená zahalila žltá páska. Na Hollyweed sa pôvodný nápis zmenil už aj v roku 1976.

Súvisiace články