Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Deti odoberajú rodičom stále, len o tom veľmi nepočuť
Zdielať na

Deti odoberajú rodičom stále, len o tom veľmi nepočuť

BRATISLAVA / Nútené adopcie. Slovné spojenie, o ktorom pred rokom 2012 na Slovensku hádam nikto nepočul. Potom prišiel prípad Ivany Boórovej a všetko sa zmenilo. Prípady odoberania detí rodičom štátnymi orgánmi v zahraničí sa dostali na najvyššie miesta. Dobrí ľudia, ktorí proti systému bojujú, hovoria, že práce je stále dosť.

V lete 2012 bojovali tisíce Slovákov za návrat synčekov k mame. Podarilo sa, Martinko a Samko Boórovci sú už 4 roky doma. Rodina ďakuje za záchranu mnohým ľuďom. Vyhrať v boji proti systému totiž nedokáže hocikto. V tomto prípade sa spojila verejnosť, kompetentní, no predovšetkým právni experti. Podľa Ruby Harrold - Claesson, predsedníčky severského výboru pre ľudské práva, ide o nechutný biznis: "Deti stále končia v náhradných rodinách. Stále trpia pri odoberaní svojim rodičom. Ide o multimiliardový biznis, ktorý so sebou nesie v severských krajinách množstvo samovrážd."  

Severský výbor pre ľudské práva bojuje proti extrémne prísnemu sociálnemu systému na severe Európy už 20 rokov. Nedávno v Štokholme udeľoval ocenenia tým, ktorí sa spojili, aby už deti nemuseli trpieť. Cenu dostala aj Slovenka, Marica Pirošíková. Aj vďaka nej parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo už dve rezolúcie, kde namietajú postupy severských sociálok. Teraz sa pripravuje už tretia.

Súvisiace články