Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Piloti sú v ťažkej depresii, majú samovražedné myšlienky, varuje výskum
Zdielať na

Piloti sú v ťažkej depresii, majú samovražedné myšlienky, varuje výskum

CAMBRIDGE / Stovky pilotov komerčných liniek sú v klinickej depresii, 75 z nich priznalo, že v uplynulých dvoch týždňoch malo samovražedné myšlienky. Piloti sa navyše boja navštíviť lekára pre hrozbu odobratia pilotnej licencie. Vyplýva to z výskumu hardvardskej Fakulty pre postgraduálne štúdium verejného zdravia.

Anonymného výskumu sa zúčastnilo takmer tri a pol tisíca pilotov, takmer dve tisíc z nich zodpovedalo otázky v oblasti duševného zdravia. Výskum sa uskutočnil medzi aprílom a decembrom. Zverejnenie varovných výsledkov a analýz výskumu, ktorý viedol Joseph Allen z Harvardu, prichádza len rok a pol potom, čo deprimovaný kopilot nemeckých Germanwings zámerne usmrtil 150 ľudí riadeným náletom do francúzskych Álp.

Z výsledkov vyplynulo, že zo skupiny pilotov, ktorý v týždni pred výskumom sedeli v kokpite a mali zodpovednosť za celý stroj, jich 193 trpí depresiou. V ďalších 223 pilotov je depresia veľmi pravdepodobná. najviac varovný je ale počet 75 pilotov, ktorí mali v posledných dvoch týždňoch pred výskumom samovražedné sklony. Táto skupina tvorila 4,1 percenta všetkých respondentov.

"Vždy sme znepokojení, keď nám naši pacienti povedia, že premýšľajú o samovražde. Našťastie sa k tomu väčšina z nich neuchýli," uviedol pre CNN profesor Andrew F. Leuchter.

Po zverejnení výsledkov výskumu nabáda Asociácia pilotov aeroliniek k opatrnosti pri ich interpretovanáí. "Je podstatné nezabudnúť, že letecká doprava je najbezpečnejší spôsob dopravy na svete," poznamenala asociácia s tým, že v Spojených štátoch piloti vykonávajú 27 000 úspešných vzletov a pristátí denne.

Súvisiace články