Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skutočná africká exotika: takto vyzerá najteplejšie miesto sveta
Zdielať na

Skutočná africká exotika: takto vyzerá najteplejšie miesto sveta

BRATISLAVA / Hoci sa to v tomto svete zdá neuveriteľné – stále sú miesta, kde je turistika v plienkach a vy máte pocit objaviteľa. Dokonca sú pre miestnych obyvateľov turisti veľkou atrakciou, pretože ich tam chodí veľmi málo. Cestovateľ Martin Navrátil nás v rozhovore zavedie do horúcej Afriky, konkrétne do dvoch krajín, kam sa len tak niekto nevyberie - Etiópia a Somálsko.

Etópia

V jednom z najnižších bodov Afriky, v Etiópii, nájdete najteplejšie miesto na svete - Danakil. Priemerná teplota je tu celoročne okolo 48 stupňov. V noci klesne teplota pod 30 stupňov len veľmi výnimočne. Práve tu nájdete aj jednu z najaktívnejších sopiek sveta - Erta Ale, ktorá je aktívna už niekoľko desaťročí. 

"V tejto oblasti žijú ľudia hlavne kvôli soli, ktorú miestni ťažia a potom prenášajú na ťavách aj stovky kilometrov do najbližšieho mesta," hovorí cestovateľ Martin Navrátil. Ako dodáva, napriek tomu, že v krajine je vyhlásený výnimočný stav, chodí tu veľké množstvo turistov z celého sveta.

Somálsko

Najbezpečnejšou časťou tejto krajiny je oblasť, ktorá sa volá Somaliland. Táto autonómna oblasť vyhlásila samostatnosť v roku 1991 a funguje ako samostatný štát. Má vlastné územie, menu, armádu aj políciu. Túto oblasť však žiadny iný štát ešte neuznal, tak oficiálne stále funguje pod Somálskom.

Oblasť Somaliland navštívi ročne len približne 1 000 turistov. Môžeme ju tak zaradiť medzi najmenej navštevované kúty sveta.

Súvisiace články