Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zachránil orangutanie mláďa, aby ho potom držal na reťazi
Zdielať na

Zachránil orangutanie mláďa, aby ho potom držal na reťazi

KETAPANG / V otrasných podmienkach žilo orangutanie mláďa menom Bonika, z ktorého si jeho majiteľ Bapak Hendrigus urobil domáceho miláčika. Bolo priviazané na reťazi a mohlo sa pohybovať iba po tenkej drevenej doske. Po dlhých šiestich mesiacoch ho z tohto väzenia vyslobodili pracovníci útulku v Ketapangu na Borneu.

Bapak povedal, že zviera našiel v zúboženom stave naďaleko kaučukovej plantáže. Rozhodol sa, že ho zachráni a vzal ho domov ku svojej rodine. Kŕmil ho ryžou, cukrovou trstinou, sušienkami, chlebom, minerálnou vodou a dojčenským mliekom, píše Daily Mail.  

Jeden a pol ročná Bonika mohla opustiť dom iba na chvíľku a to ráno a večer, keď sa hrala s majiteľovou dcérou. Inak jej pohyb veľmi obmedzil. Potom sa rodina dozvedela, že chovať takto orangutana je nezákonné, nevedeli ale na koho sa majú obrátiť. 

No pomoc sa napokon dostavila. Musí absolvovať niekoľko vyšetrení, aby si všetci boli istí, že jej zdravotný stav je v poriadku. Nasledovať bude rehabilitácia a napokon vypustenie do voľnej prírody. 

Orangutan patrí k zvieratám na pokraji vyhynutia a je otázne, či aj ďalšie generácie budú mať možnosť vidieť ho v jeho prirodzenom prostredí. Našťastie, záchytné stanice na Borneu robia záslužnú prácu. Viac v priloženom videu. 

Súvisiace články