Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prasatá môžu prepadať pesimizmu, tvrdia vedci
Zdielať na

Prasatá môžu prepadať pesimizmu, tvrdia vedci

Zdroj: isifa/MAFRA/Anna Vavríková

LONDÝN / Prasatá sú výrazné osobnosti a môžu prepadať pesimistickým alebo optimistickým náladám podobne ako ľudia. Ukázali to najnovšie výskumy, ktoré robili britskí vedci.

Experti z Lincolnovej univerzity urobili testy na 36 zvieratách, ktorým ponúkali čokoládu alebo menej chutné kávové zrná v dvoch misách na oddelených miestach. 

Medzi oboma nádobami bola ešte tretia miska, ktorá neobsahovala nič. Kým sa prasatá podľa vedcov rozhodli, že ju tiež preskúmajú, vykazovali známky optimizmu. Podľa výskumníčky Lisy Collins sa tak správali presne ako ľudia. 

Podľa výskumu zverejneného britskou Kráľovskou akadémiou v časopise Biology Letters mali prasatá dôvody na životný optimizmus, keď sa im zlepšili životné podmienky, čiže dostali sa do väčších kotercov s výdatnejšou slamovou podstielkou. 

​Naopak zvieratá v menších kotercoch bez slamy inklinovali k negatívnemu a pesimistickému správaniu. Keď aj tie premiestnili do lepších podmienok, vykazovali očividné prejavy radosti a chuti do života. 

"Tieto výsledky naznačujú, že živočíchy majú rovnaké správanie ako ľudia, ktoré zahŕňa osobnostné aspekty so stabilnými vlastnosťami, ale aj väčším množstvom prechodných nálad," uvádza sa v štúdií. 

Zdielať na

Súvisiace články