Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plavci sa ponorili do vôd Mŕtveho mora. Chcú ho preplávať z Jordánska do Izraela
Zdielať na

Plavci sa ponorili do vôd Mŕtveho mora. Chcú ho preplávať z Jordánska do Izraela

Zdroj: ISIFA

JERUZALEM / Plavci z celého sveta sa v utorok ponorili do vôd Mŕtveho mora s cieľom preplávať ho z Jordánska do Izraela. Chcú tak upozorniť na vzrastujúcu devastáciu slaného jazera, ktorého hladina nezadržateľne klesá.

Dvadsaťpäť plavcov pochádza z Izraela, palestínskych území i Nového Zélandu či Dánska. Čaká ich plavba dlhá 15 kilometrov a predpokladá sa, že ju zvládnu na sedem hodín. Všetci sú vybavení šnorchlami a špeciálnymi ochrannými maskami tváre. Tie ich majú ochrániť pred veľmi slanou vodou. Ak sa totiž dostane do očí, je to veľmi nepríjemné. Skupinu sprevádza niekoľko lodí, na ktorých je jedlo a lekárske vybavenie. 

Mŕtve more leží 423 metrov pod hladinou svetového oceánu a je najnižšie položeným odkrytým miestom na zemskom povrchu. Toto bezodtokové slané jazero patrí k najväčším turistickým atrakciám Izraela a Jordánska. okrem iného aj pre masívne odčerpávanie vody z rieky Jordán sa ale jeho hladina každoročne znižuje bezmála o jeden meter. 

"Sme tu spoločne s 25 plavcami z celého sveta, aby sme vyslali jasný signál, že je potreba zachrániť Mŕtve more, ktorého hladina klesá alarmujúcim tempom," uviedla Mira Edelstein z ekologickej organizácie EcoPeace. Tá sa podieľa na organizácii preplávania. 

Britská diaľková plavkyňa Jackie Cobell označila plavbu cez Mŕtve more za "historickú a symbolickú".

Zdielať na

Súvisiace články