Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Číne objavili neznámeho dinosaura. Bahenný vták bol menší ako somár
Zdielať na

V Číne objavili neznámeho dinosaura. Bahenný vták bol menší ako somár

Zdroj: Reprofoto/The Guardian

HONG KONG / Stavba školy v juhočínskom meste Kan-čou sa minulý týždeň premenila v paleontologické nálezisko. Po jednom z výbuchov pri odstraňovaní zeminy sa pred robotníkmi objavila viac než 60 miliónov stará skamenelina dinosaura.

Ukázalo sa, že ide o prvý exemplár svojho druhu. "Bolo to naozaj o vlások," povedal paleontológ Univerzity v Edinburghu Stephen Brusatte. "Chýbalo málo a premenila by sa v prach a my by sme sa o existencii druhu nikdy nedozvedeli," dodal. 

Neznámeho dinosaura nazvali vedci Tongtianlong limosus, čo v preklade znamená "bahenný drak na ceste do neba". Trochu poetický názov odkazuje na možnú príčinu smrti nájdeného jedinca, ktorý sa utopil v močiari. "Nevieme, ako dlho jeho trápenie trvalo, ale veríme, že až do úplného konca bojoval," vysvetľuje pomenovanie Lu Ťün-čchang z čínskej Adakémie geologických vied. 

Jeho teórii nasvedčuje neobvyklá pozícia skameneliny. "Hlavu vystrkuje smerom hore, krk je prehnutý a horné končatiny roztvorené, ako by sa snažil vyslobodiť," píše sa v časopise Scientific Reports, kde Brusatte o náleze prvýkrát informoval. Skamenelina z obdobia kriedy, teda stará 66 až 72 miliónov rokov, je podľa neho vo výbornom stave, hoci zadná časť bola pri odkrytí mierne poškdoená. 

Menší ako somár

Vedci tak mohli pomerne presne určiť, ako Tongtianlong limosus zaživa vyzeral. Dinosaurus o niečo menší než somár vraj pripomínal skôr vtáka než tyranosaura, hoci patrí do rovnakej skupiny teropodov, podobne ako velociraptori. Telo mal pokryté perím, mal malé krídla a oproti svojím predchodcom mal značne vyvinutý zobák. Tiež už nebol čiste mäsožravý. 

"Keby ste ho videli dnes, najskôr by ste si pomysleli, aký je to zvláštny vták, rovnako ako nám pripadajú napríklad pštrosy," hovorí Brusatte. "Bahenní draci" boli jednými z posledných žijúcich dinosaurov, keď pred 66 miliónmi rokov dopadol ničivý asteroid. 

Čína v poslednom čase zažíva mimoriadny počet paleontologických nálezov, najmä takých, ktoré ukazujú vývojový medzistupeň na ceste od dinosaurov k vtákom. 

Zdielať na

Súvisiace články