Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Superspln Mesiaca: Nebeské divadlo sledovali ľudia na celom svete
Zdielať na

Superspln Mesiaca: Nebeské divadlo sledovali ľudia na celom svete

Zdroj: Facebook/Lolly Agency

PEKING / Ľudia na celom svete mali od nedeľného večera až do utorkového rána unikátnu príležitosť sledovať najväčší spln za takmer 70 rokov. Neobvykle veľký a jasný bol Mesiac najlepšie viditeľný, keď nastala noc v Ázii. Postupne sa mohli kochať pohľadom na prirodzeného súputníka Zeme aj obyvatelia ďalších častí planéty, vrátane Ameriky, Európy a Afriky. Niekde, ako napríklad v Londýne alebo vo Varšave, ale radosť zvedavcov kazili mraky.

Špecifický jav nastáva, keď je Mesiac v splne a zároveň sa čo najviac priblíži k Zemi, ktorú obieha po eliptickej dráhe v priemernej vzdialenosti 384 400 kilometrov. V pondelok sa k našej planéte najviac pritočil na 356 509 kilometrov, čo bolo necelú polhodinu po poludní nášho času. Vôbec najjasnejší potom bol krátko pred treťou hodinou poobede. 

V podobnej pozícii bol Mesiac naposledy v roku 1948. Tak veľký a jasný bude podľa astronómov opäť až o 18 rokov, presnejšie 25. novembra 2034. Vtedy sa má k Zemi dostať ešte bližšie - na vzdialenosť 356 456 kilometrov. 

Od Indie až po Austráliu sa ľudia pripravili na nevšedný zážitok a snažili sa nájsť čo najlepšie miesto, odkiaľ by mohli superspln pozorovať. Šťastie v nepriazni počasia mali tisíce nedočkavcov, ktorí sa tlačili na pláži Bronte v Sydney. Mohli jasať, keď veľká mesačná guľa aspoň na chvíľu vykukla medzi hustými mrakmi. 

​Nad nevšedným vzhľadom luny žasli aj obyvatelia Hong Kongu alebo napríklad ľudia na obľúbenom indonézskom ostrove Bali. Tam sa radovali najmä surfisti, ktorí si užili vlny silnejšieho prílivu, za ktoré mohla práve blízkosť Mesiaca k Zemi. 

Supermesiac v Európe

V Aténach si na supermesiac počkali stovky Grékov a turisti okolo Akropole. Ich trpezlivosť bola podľa fotografa agentúry AFP odmenená, pretože mraky nad metropolou sa na chvíľu rozpŕchli a vtedy sa neobvykle veľké a žiarivé vesmírne teleso objavilo medzi stĺpmi antického monumentu.

Veľké divadlo zažili Parížania, keď videli Mesiac stúpať nad Eiffelovu vežu, alebo Berlínčania pri Branderburskej bráne.  

​Nad veľkým Mesiacom šplhajúcim sa hore medzi mrakodrapmi onemeli úžasom mnohí Newyorčania. A očarení boli aj ľudia vo Washingtone, keď sa luna v mimoriadnom splne vyhupla nad budovu Kapitolu. 

Šťastie či nešťastie? 

Nie všade a všetci ale neobvyklý astronomický jav vítajú. Napríklad astrológovia v Thajsku s ním spájajú buď príchod veľkého šťastia, alebo tiež nejakého veľkého nešťastia. Jeden z nich, ktorý predpovedal tsunami v roku 2004, ktoré v Thajsku a ďalších krajinách zabilo obrovské množstvo ľudí, už varoval, že s priblížením Mesiaca k Zemi môže dôjsť k prírodným katastrofám. 

Zdielať na

Súvisiace články