Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ak chcete bezpečné heslo, na týchto desať zabudnite
Zdielať na

Ak chcete bezpečné heslo, na týchto desať zabudnite

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Ľudia si musia pamätať množstvo hesiel, či už pri prihlasovaní do počítačov, e-mailov, do internet bankingu či do iných rôznych účtov. Je preto logické, že si to mnohokrát zjednodušujú a používajú také, ktoré sa im ľahko pamätajú. To ale podľa expertov nie je práve žiadúce, pretože tým vlastne uľahčujú prácu hackerom.

Napriek tomu, že experti užívateľov stále varujú, aby používali dlhé, ťažko zapamätateľné, meniace sa heslá, podľa najnovšej analýzy, ktorú nedávno robilo Yahoo, naďalej medzi najpopulárnejšie heslá patrí "12345" či "password." Obľúbené sú tiež heslá ako "qwerty", "abc123", "welcome", píše Mirror.

Najpoužívanejšie heslá

Toto sú teda najbežnejšie používané heslá: 123456, password, welcome, ninja, abc123, 123456789, 12345678, sunshine, princess, qwerty. 

Výskumníci z univerzity v Lancasteri a z ďalších dvoch univerzít v Číne varujú, že tým ľudia hackerom výrazne uľahčujú prácu. "Myslím, že mnohí tomu neprikladajú veľkú dôležitosť alebo nerozumejú rizikám, ktoré online svet so sebou prináša," hovorí Jeff Yan z univerzity v Lancasteri. 

Ľudia tiež často využívajú ako heslá svoje meno, svoj vek či dátum narodenín. Hackeri dokonca údajne podľa expertov vyvinuli algoritmus na uhádnutie hesla. Experti teda dodávajú aj pár trikov, čo by ste mali a čo nemali robiť. 

Čo áno a čo nie

MALI BY STE: Dajte si ako heslo nejaký citát alebo frázu, prípadne niečo čo si viete vizualizovať (ľahšie si to potom zapamätáte). Nech je to aspoň desaťmiestne heslo a obsahuje veľké písmená, čísla. Čím je heslo osobnejšie, tým lepšie. 

NEMALI BY STE: Používať mená (svoje, firemné, svojich priateľov či domácich miláčikov). Používať skratky (ako atď), dátumy, poštové smerovacie čísla, heslá menej ako desaťmiestne a neukladajte si ich. 

Súvisiace články