Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z oceánu pri Kanade sa šíri divný zvuk, vyhnal všetky zvieratá
Zdielať na

Z oceánu pri Kanade sa šíri divný zvuk, vyhnal všetky zvieratá

Zdroj: Profimedia

ONTARIO / Úžiny Fury a Hecla v kanadskom teritóriu Nunavut bývajú v tomto čase plné zvierat. Tento rok ale miestni lovci nenašli takmer žiadne. Zvieratá zrejme vyrušil extrémne silný zvuk, ktorý znie z morského dna. O probléme už informovali aj kanadskú armádu, ktorá ho začala vyšetrovať.

Záhadný zvuk sa ozýva z mora už niekoľko mesiacov. Miestni ho popisujú rôzne, od "ping", cez "hum" až po "píp". Úžiny Fury a Hekla sú oblasť, kadiaľ každoročne migruje veľké množstvo morských cicavcov. Pre obyvateľov tejto časti teritória Nunavut kľúčovým zdrojom potravy. 

Podľa kanadskej televíznej stanice CBC tento rok niečo zvieratá vyplašilo. "Za normálnych okolností by tu teraz boli migrujúce veľryby grónske, tulene krúžkované a tulene fúzaté, práve v tejto oblasti," uviedol pre CBC jeden z miestnych lovcov z osady Igloolik. "Tento rok v lete tu ale nebolo nič," dodal. 

Existenciu zvukov potvrdili okrem domorodcov aj niektorí výletníci, ktorí sa plavili touto úžinou. Rovnako ako miestni, počul ho zo svojich lodí. 

maps.google

​Ťažiarska spoločnosť alebo Greenpeace

Už sa objavili viaceré teórie, ktoré sa pokúšajú zmiznutie zvierat aj podivný zvuk vysvetliť. Jedna z teórií hľadá vinníka v spoločnosti Baffinland Iron Mines Corporation. Tá už v minulosti pomocou sonarov skúmala miestne vody pri pátraní po ďalších miestach, kde by sa dalo ťažiť. Spoločnosť ale tvrdí, že tento rok v oblasti nič nepodniká a nemá vo vode ani žiadne zariadenia, ktoré by mohli niečo podobné spôsobovať. 

Ďalšie špekulácie vinia zo zvuku organizáciu Greenpeace či inú ekologickú neziskovku. Podľa jedného z Inuitov, ktorého cituje CBC, by práve takáto organizácia mohla mať záujem na tom vyplašiť zvieratá. Lovci by ich potom nemohli zabíjať. Ekologická organizácia dlhodobo protestuje proti tomu, že sa tam nesmú loviť tulene. 

Greenpeace obvinenie taktiež odmieta. "Nielenže by sme nikdy neurobili nič, čo by mohlo poškodiť morské zvieratá, ale naviac úplne rešpektujeme právo Inuitov loviť tam a nijako by sme do toho nezasiahli," uviedla hovorkyňa organizácie Farrah Khan. 

Profimedia

Súvisiace články