Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Výstrahy pred dažďom a povodňami pre východ Slovenska
Zdielať na

Výstrahy pred dažďom a povodňami pre východ Slovenska

SLOVENSKO / SHMÚ vydalo pre dnešný deň meteorologické varovanie pre Košický a Prešovský kraj. Silné dažde predpovedajú približne do 11:00 hodiny. Výstrahu I. a II. druhého stupňa vydali aj hydrológovia. Platí rovnako pre východné okresy.

Meteorologická výstraha pred silným dažďom I.stupňa platí pre okres Trebiš, Vranov nad Topľou, Stropkov a Medzilaborce. Výstraha II. stupňa je vydaná pre okresy Michalovce, Snina, Sobrance a Humenné.  

Hrozia povodne

Hydrologická výstraha pred povodňami I. stupňa platí pre Gelnicu, Košice - povodie Hornádu, Košice - povodie Bodvy, Bardejov, Svidník, Stropkov, Snina a Michalovce. V ešte väčšej pohotovosti by pre hroziace povodne mali byť v Humennom, Sobranciach a v Trebišove - Roňava. Pre tieto mestá vydali výstrahy II. stupňa. 

Obavy sa potvrdili

SHMÚ informuje, že riečka Roňava pri Michaľanoch dosiahla tretí stupeň dnes o 1:00 a o 8:00 jej hladina dosiahla výšku 335 cm. V dedine Michaľany zaplavila futbalový štadión, ktorý sa nachádza v jej susedstve. Plocha ihriska je pokrytá vodou, ktorá miestami dosahuje hĺbku až 30 centimetrov. Tretí stupeň je aj na rieke Olšava pri Bohdanovciach, kde hladina vystúpila na 259 cm. Hladiny oboch riek stále stúpajú.
Druhý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Uh, ktorej hladina o 8:00 dosahovala výšku 710 cm a stále stúpa. Tretí stupeň vyhlásia, ak hladina prekročí 800 cm. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na potoku Svinica, ktorého hladina v noci kulminovala na druhom stupni povodňovej aktivity, no
dnes ráno do ôsmej klesla na úroveň 140 cm. Prvý stupeň je aj na rieke Bodva pri Turni nad Bodvou, kde hladina dosahuje výšku 225 cm.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy