Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Porucha pozornosti alebo lenivosť?
Zdielať na

Porucha pozornosti alebo lenivosť?

BRATISLAVA / Príliš nepozorné, príliš živé, neposlušné, lenivé a podobne. V minulosti by dieťa jednoducho dostalo takúto nálepku a hotovo. Dnes to ale také jednoduché nie je – aj obyčajná lenivosť môže byť serióznou diagnózou.

Máte pocit, že vaše dieťa je príliš lenivé? Že neudrží pozornosť ani chvíľku? Že lieta ako drak a "baterky" sa mu nikdy nevybijú?  Kedysi by dostalo pár na zadok, sedelo by somárskej lavici a všetci by vedeli, že to je "to neposlušné decko". Nič by sa nevyriešilo, len dieťa by malo na dlho znevýhodnené podmienky, nie veľmi ústretový prístup pedagógov, domáce tresty a možno aj celoživotnú traumu. Dnes je všetko inak.

Všetko je diagnóza

Psychológia pokročila míľovými krokmi a oveľa citlivejšie sa nahliada na rôzne neobvyklé, či extrémnejšie prejavy v správaní. Aj obyčajná lenivosť môže byť len reakciou, žee niečo nie je v poriadku, ako potvrdzuje aj školský psychológ Michal Hacaj: "Lenivosť môže byť napríklad spôsobená aj tým, že dieťatu niečo jednoducho nejde, zažíva neúspech, nevie sa niečo naučiť, nerozumie textu alebo sa proste nedokáže sústrediť." 

Známe sú diagnózy ako ADD - porucha pozornosti, ADHD - hyperaktivita, dyslexia - porucha schopnosti čítať, dysgrafia - porucha schopnosti písať alebo dyskalkúlia - porucha schopnosti počítať. Podstatné je, aby bol pedagóg schopný rozlíšiť, kedy ide len o slabú prípravu na vyučovanie a kedy treba spozornieť. Michal Hacaj radí, ako na to: "Zistí to vylučovacou metódou, keď vidí, že dieťa sa aj pripravuje, aj má doučovanie, aj sa snaží, rodičia ho k tomu vedú, ale napriek tomu mu to nejde."

Čím ďalej, tým viac diagnostikovaných?

Ak sa vám zdá, že detí s diagnózou pribúda, nie je to celkom pravda. Kedysi sa len v tomto smere toľko nediagnostikovalo. "Keďže je diagnostika presnejšia, tých porúch akoby pribúda" - objasňuje psychológ. Pozitívne zistenie však je, že aj napriek diagnóze môžu deti vyštudovať vysokú školu, podstatné je len vedieť o svojej slabej stránke a upriamiť sa na prednosti. Pomôcť môžu rodičia aj pedagógovia, ktorí talent dieťaťa podporia a v problémovej oblasti sa budú snažiť nájsť spôsob, ako dieťaťu pomôcť sa naučiť, čo im nejde. 

Súvisiace články