Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Návštevníci Betliara sa môžu tešiť na obnovený vodopád
Zdielať na

Návštevníci Betliara sa môžu tešiť na obnovený vodopád

BETLIAR / Jednou z najhodnotnejších stavieb v historickom parku pri kaštieli Betliar je určite Veľký Rímsky vodopád. Ten prešiel kompletnou obnovou a priamo v jaskyni pod ním v priestoroch, kde Andrássyovci ako prví na svete umelo chovali ľadové medvede sa nakrúcajú aj scény do pripravovaného seriálu TV JOJ 1890.

Veľký Rímsky vodopád musel prejsť kompletnou rekonštrukciou. Návštevníci parku sa k nemu nevedeli dostať pre ťažký prístup. Dnes je už všetko inak. "Vytvoril sa nový prístuk k pamiatke a to sú nové schodíky," povedal riaditeľ Slovenského národného múzea Betliar Július Barczi. "Taktiež sa spevnila celá konštrukcia a odstránili sa všetky statické chyby," povedala zástupkyňa riaditeľa múzea Betliar Tímea Meteorová.

Po rekonštrukcii má vodopád aj domurované chýbajúce časti stien, obnovené mreže a revitalizáciou prešlo aj celé jeho okolie. "Boli vysadené nové dreviny, nové stromčeky," dodal Július Barczi. Vodopád nie je len jednou z prvých romantických stavieb na Slovensku, ale je tiež prvým na svete, kde sa umelo chovali ľadové medvede. Jaskyňa, v ktorej kedysi ľadové medvede žili, momentálne verejnosti sprístupnená nie je, určite ju však uvidíte v pripravovanom seriáli TV JOJ 1890.

"Práve v tejto jaskyni sa natáčajú veľmi vzrušujúce scény," dodal Július Barczi. Slovenské národné múzeum pripravuje nové prehliadky, ktoré sa budú týkať aj seriálu. "V rámci týchto prehliadok sa dostanú návštevníci aj do jaskyne pod vodopádom. Budúcu sezónu bude určite veľkým lákadlom pre kaštieľ Betliar," povedal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis. "Vyzerá krajšie a vyzerá tak, ako vyzeral za Andrássyovcov," dodala Tímea Meteorová.

Súvisiace články