Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Britským vedcom sa podarilo "zlikvidovať" vírus HIV
Zdielať na

Britským vedcom sa podarilo "zlikvidovať" vírus HIV

Zdroj: Profimedia

LONDÝN / Na svete žije približne 40 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV. Lekári z Veľkej Británie ohlásili prvý úspešný prípad liečby zákernej choroby. Ide o celkom novú metódu "nakopni a zlikviduj". Zatiaľ ide iba o predbežné výsledky a čaká sa, ako liečba uspeje u ďalších pacientov.

Štyridsaťštyriročný muž z Británie je prvým z päťdesiatky ľudí na dokončenie skúšobnej ambicióznej liečby, ktorú navrhli vedci a lekári z piatich popredných britských univerzít. "Vírus HIV je v jeho krvi nedetekovaný," uviedli vedci pre britský plátok The Times.

Možnosť reálneho vyliečenia?

Podľa slov historicky prvého pacienta by bolo úžasné, keby liečba skutočne zafungovala. Jeho krv bola pred niekoľkými týždňami testovaná a vírus v nej nenašli.

"Toto je jeden z prvých skutočných pokusov o skutočnú liečbu vírusu HIV. Pracujeme na možnosti reálneho vyliečenia. Je to nesmierna výzva, ale je stále skoro, aby sa nám podaril ohromný pokrok," uviedol šéf britského Národného ústavu pre klinický výskum Mark Samuels.

Problémom súčasnej používanej antiretrovirálnej liečby je postupný nástup vírusu HIV. Po tom, čo sa dostane do ľudského tela, vírus zaútočí na imunitný systém, konkrétne na biele krvinky zvané T-lymfocyty.

Kick and kill

Po nakazení sa vírusom sa takýto lymfocit stáva účinným šíriteľom, čo vedie k nákaze ďalších a ďalších buniek. Antiretrovirotiká môžu nájsť a potlačiť infikované bunky, ktoré aktívne rozširujú HIV. Nedokážu ale nájsť nakazené bunky, ktoré nie sú aktívne.

​Nová metóda, ktorú britské univerzity testujú, sa volá "kick and kill", voľne preložené nakopni a zlikviduj.

Odkrývanie buniek

Spočíva v dvojfázovej liečbe. V prvej dôjde k onomu nakopnutiu imunitného systému pacienta pomocou špeciálnej vakcíny. Pacient následne dostane liek, ktorý aktivuje nečinné bunky nakazené vírusom HIV a tak ich odkryje.

V druhej fáze nastúpia retrovirotiká, ktoré identifikujú a likvidujú zaktivované nakazené biele krvinky a teda i vírus HIV.

Ide o terapiu, ktorá je špeciálne navrhnutá tak, aby vyčistila telo od HIV vírusu, vrátane vírusov, ktoré sú nečinné. "V laboratóriu to funguje a máme podklady pre to, že to bude fungovať i na ľuďoch," zdôraznila profesorka Sarah Fidler z Imperial College v Londýne. K skutočnému lieku ale majú vedci ešte ďaleko.

Súvisiace články