Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko bude na Oscaroch zastupovať Eva Nová
Zdielať na

Slovensko bude na Oscaroch zastupovať Eva Nová

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Slovensko vyšle do súboja o Oscara za najlepší cudzojazyčný film snímku Eva Nová režiséra Marka Škopa. Rozhodli o tom členovia slovenských filmovej a televíznej akadémie. Hlavnú úlohu stvárňuje Emília Vášáryová, ktorá v snímke stvárnila abstinujúcu alkoholičku, ktorá hľadá stratený vzťah k svojmu synovi.

Slovenským kandidátom na prestížne filmové ocenenie Oscar v kategórii Najlepší cudzojazyčný film sa stala snímka Eva Nová (2015), ktorú režíroval Marko Škop. 

O nominácii filmu Eva Nová rozhodlo o tom hlasovanie členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorí vyberali zo štrnástich slovenských filmov spĺňajúcich podmienky americkej Akadémie filmových umení a vied. 

Najviac cien

Oceňovaný film Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou je príbehom ženy, ktorá by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac - svojho syna. Eva je abstinujúca alkoholička, ale pred rokmi bola známou herečkou. Teraz sa chce vrátiť do života, ktorý mala kedysi. V snímke si zahrali aj Anikó Vargová, Žofia Martišová, Dušan Jamrich, Milan Ondrík či Ľubomír Gregor.

Snímka Eva Nová tento rok získala najviac slovenských národných filmových cien Slnko v sieti 2016. Film na minuloročnom medzinárodnom filmovom festivale v Toronte dostal cenu filmových kritikov.

Kandidáti

Okrem víťaznej snímky Eva Nová to boli aj filmy Wilsonov (2015), Anton Srholec (2015), Čistič (2015), Čakáreň (2015), Vojtech (2015), Červený kapitán (2016), Agáva (2016), Stanko (2016), Para nad riekou (2015), Okhwan na ceste za slobodou (2016), Zem, ktorá hľadá svoje nebo (2016), Učiteľka (2016) a Sloboda pod nákladom (2016).

Česká republika pošle do súboja o Oscara v spomínanej kategórii snímku Stratení v Mníchove režiséra Petra Zelenku. Film sa pohybuje na hranici politickej satiry, fikcie a filmu o filme. Akademici vyberali z 49 slovenských hraných, dokumentárnych a animovaných snímok.

Súvisiace články