Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Staručký zmrzlinár si konečne oddýchne, na facebooku preňho vyzbierali 300 tisíc dolárov
Zdielať na

Staručký zmrzlinár si konečne oddýchne, na facebooku preňho vyzbierali 300 tisíc dolárov

USA / Každý deň vyráža 89-ročný Fedencio Sanchez so svojim vozíkom plným zmrzliny do ulíc Chicaga. Musí predávať, aby si zarobil na živobytie. Minulý týždeň ho uvidel v aute okolo prechádzajúci Joel Cervantes Macias. Ťažký osud zhrbeného starčeka ho dojal. Preto založil zbierku. Chcel mu pomôcť. Čo sa stalo, všetkých šokovalo.

Joel sa prechádzal ulicami chicagskej štvrti Little Village, kde sa narodil, keď zbadal starčeka, ktorý s vypätím všetkých síl pomalým šuchtavým krokom tlačí vozík s vyblednutým nápisom.

V ňom má prevažne mexické paletas, ovocné nanuky na drievku. "Pohľad na neho mi úplne zovrel srdce. V tomto veku by si mal užívať zaslúženého odpočinku a nie sa trmácať ulicami. Kúpil som si u neho 20 nanukov a zaplatil mu za ne 50 dolárov.

Nech mu Boh žehná

 Povedal som mu, nech mu Boh žehná, a odišiel som preč," opísal stretnutie so zmrzlinárom Joel na internete.

Starcovu fotku dal na Facebook a obrovská vlna reakcií na seba nenechala dlho čakať. Jeden z užívateľov prišiel s nápadom založiť pre starého zmrzlinára crowdfundingovu zbierku.

"Pán Sanchez a jeho žena prišli nedávno o dcéru, ktorá sa o ne starala. S jej smrťou sa len pomaly zmierujú. Dcéra im navyše pomáhala s živobytím. Nanuky predávala tiež Sanchezová žena, ale nedávno ochorela, a pracovať už ďalej nemôže," opísal ich príbeh Joel.

Úplné prekvapenie zo zbierky 

"Chceme im pomôcť, uľahčiť im ich vek. Akákoľvek malá pomoc bude znamenať veľa," napísal v závere a stanovil sumu, ktorú by chceli pre starého zmrzlinára a jeho ženu vybrať - 3 tisíc dolárov. Záujem a štedrosť ľudí však prekonala všetky očakávania. V priebehu 4 dní sa do zbierky zapojilo vyše 15 tisíc ľudí a aktuálne suma je viac ako 318 tisíc dolárov. Darcovia sú zatiaľ z 52 krajín a vybraná čiastka ďalej rastie.

Súvisiace články