Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pohľadnica od neznámeho: Postcrossing sa teší popularite
Zdielať na

Pohľadnica od neznámeho: Postcrossing sa teší popularite

BRATISLAVA / Po rokoch zažíva veľkú popularitu takzvaný postcrossing. Ak sa človek doňho zapojí, do poštovej schránky mu príde vlastne celý svet.

"Kamarátka napísala svoju postcrossingovú bilanciu za minulý rok, tak som si povedala aj ja, že sa zaregistrujem a skúsim to," hovorí organizátorka stretnutia postcrosserov v Komárne Eka Balášková.

Adresáta vyberá počítač a následne rovkým spôsobom príde pohľadnica od iného postcrossera. Eka, predsedníčka Únie nevidiacich a slabozrakých v Komárne, si v súčasnosti vyberá zo chránky pravidelne pohľadnice z celého sveta.

"Držíš v ruke pohľadnicu, ktorá prešla, dovolím si tvrdiť desaťtisíce kilometrov len preto, lebo niekto vylosoval tvoju adresu a poslal ju vyslovene tebe," dodáva Eka Balašková. 

"Mám zatiaľ 1 430, ale to je málo. Iní majú 5 až 6 tísíc," hovorí Zuzana z Bratislavy.

Koníček

Zberateľstvo nekončí len na poštách. Nadšenci tohto koníčka sa stretávajú aj osobne.

"Jedno stretnutie bolo v Brne, ďalšie bude v Ostrave, ale tam nemôžem ísť, lebo sa tam nemám ako dostať," ozrejmuje Eka Balašková.

"Pohľadnice zbieram od svojich 10 rokov, čiže už viac ako 50 rokov. Keďže som ich chcel mať viacej, tak som hľadal na internete a narazil som na toto. Chytilo ma to," hovorí Gabriel z Púchova.

"Týmto spôsobom sa v priebehu pár rokov dá prejsť celý svet," dodáva Ľubo z Trenčína.

Vzácne pohľadnice

Vzácne kúsky sú len k nahliadnutiu. Ľubo vlastní pohľadnicu z Austrálie podpísanú kompletnou futbalovou reprezentáciou z majstrovstiev sveta.

"Už mi za ňu ponúkali trojciferné sumy, ale nedal som ju," priznáva.

Počet listov odoslaných Slovenskou poštou v porovnaní s obdobím pred siedmimi rokmi klesol až o dve tretiny. Možno práve postcrosseri túto štatistiku časom pozdvihnú.

"Na Slovensku nie je toľko postcrosserov. V Česku je ich dosť. Sme asi desiaty na svete," hovorí Helena z Českej republiky.

Známky

Pohľadnicu treba posielať aj so známkou. Hoci už sa stalo, že zberatelia dostali do schránky zásielku s kresbou na mieste pre známku.

"Prišla mi tak pohľadnica z Kanady. Na miesto známky bolo napísané ´thank you´. Bolo to milé, ale cenu má pohľadnica so známkou," dodáva Gabriel z púchova.

"Na pohľadnicu lepím aj 4 rôzne známky a pridám aj popis, aby vedeli, čo je tam vyobrazené," konštatuje Judit z Maďarska.

"Keď píšem, prekladám si. Nie som totiž veľmi zdatná v angličtine, no na tomto sa aj učím. Ani na kurz nemusím chodiť," uzatvára Majka z Bratislavy.

Súvisiace články