Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kaliho špeciál Slovenská pošta distribuovať nebude
Zdielať na

Kaliho špeciál Slovenská pošta distribuovať nebude

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Slovenská pošta nechce vstupovať do rizika prípadného súdneho sporu o ochranu osobnosti alebo o ochranu pred neoprávneným zásahom do autorského práva.

Slovenská pošta nebude distribuovať časopis o kauze Bašternák KALI špeciál ako leták alebo periodickú tlač prostredníctvom svojej poštovej siete. "KALI špeciál na základe stanoviska Ministerstva kultúry nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač". Uviedla to hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Potrebný súhlas

Slovenská pošta preto považuje túto tlačovinu za leták. Obsah letáku však môže podľa právnikov zasahovať do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby. Slovenská pošta okrem toho dostala písomné oznámenie výhradného nositeľa autorských práv k fotografii tváre Roberta Kaliňáka, ktorá je uvedená na tlačovine KALI špeciál s upozornením, že disponuje výhradným právom na použitie tejto fotografie a na jej použitie nebol daný jeho súhlas.

"Na základe právneho odporúčania sa Slovenská pošta rozhodla, že nebude vstupovať do rizika prípadného súdneho sporu o ochranu osobnosti alebo o ochranu pred neoprávneným zásahom do autorského práva a nevystaví sama seba alebo iné fyzické osoby riziku trestného konania a preto odmieta tlačovinu KALI špeciál distribuovať," uvádza pošta v stanovisku.

Diskreditácia pošty

Slovenská pošta zároveň vyjadrila úprimnú ľútosť a znepokojenie, že je účelovo vťahovaná do politického zápasu a verejnosti sú prezentované nepresné informácie, ktoré majú za cieľ diskreditáciu Slovenskej pošty "snáď len preto, že ide o štátom vlastnenú spoločnosť".

Ide o nepoštovú službu

Slovenská pošta tiež upozorňuje, že v danom prípade ide o nepoštovú a neregulovanú službu, ktorú na plne liberalizovanom trhu poskytuje niekoľko subjektov, pričom Slovenská pošta nemá zákonnú povinnosť túto tlačovinu distribuovať.

Časopis KALI špeciál chceli prostredníctvom Slovenskej pošty distribuovať opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA.

Čo si myslí o kauze Kali špeciál Arpád Šoltész? Viac glos si pozriete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy