Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odtajnili dokumenty a listy bin Ládina: Milujúci otec a bezohľadný vrah
Zdielať na

Odtajnili dokumenty a listy bin Ládina: Milujúci otec a bezohľadný vrah

ISLAMABAD/WASHINGTON / Američania odtajnili dokumenty, ktoré vojaci zabavili pri likvidácii najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina v jeho pakistanskom úkryte v roku 2011. Prezrádzajú, akým bol človekom. Dokumenty ukazujú, že napríklad prejavoval veľký záujem o svoju rodinu, našli medzi nimi aj dotazník pre nábor samovražedných útočníkov.

Najhľadanejší terorista prechovával voči rodine silné city. "Bol to milujúci otec a manžel, a zároveň masový vrah," hovorí bezpečnostný analytik Peter Bergen.

Medzi viac ako stovkou dokumentov, ktoré sa po starostlivej revízii vedenie amerických tajných služieb rozhodlo zverejniť, je tiež doteraz najväčšia časť korešpondencie medzi najbližšími členmi bin Ládinovej rodiny a niektoré časti komunikácie medzi šéfom Al-Káidy a jeho spolupracovníkmi, či ďalšími teroristickými skupinami.

"Prioritou musí byť zabíjanie Američanov a ich predstaviteľov," napísal podľa agentúry AFP bin Ládin v jednom liste svojim spolupracovníkom. V ďalšom zase nabádal džihádistov v severnej Afrike, aby "netrvali na sformovaní Islamského štátu" a namiesto toho sa zamerali na útoky proti americkým ambasádam v Sierra Leone či Togu.

Cieľ USA

Pre zmenu odnož Al-Káidy v Jemene dostala inštrukcie, aby sa nesústredila na útoky proti jemenským úradom a vojakom, ale zamerala sa výhradne na ciele pôvodom zo Spojených štátov.

ISIFA

"Mali by sme byť opatrní a neposielať veľké tajomstvá cez e-mail. Nepriateľ ich totiž môže ľahko odhaliť. Počítačová veda nie je našou vedou," píše v jednom z listov.

Nábor nových členov

Medzi objavenými dokumentami je tiež dotazník, ktorý mal šéf teroristov pre nábor nových záujemcov o členstvo v jeho organizácii.

"Prosím, vyplňte požadované informácie pozorne a pravdivo. Píšte jasne a čitateľne. Meno, vek, rodinný stav. Chceli by ste sa stať samovražedným atentátnikom? Koho máme kontaktovať, ak sa stanete mučeníkom," pýta sa vzorový dotazník.

Najhľadanejší terorista sveta mal pri sebe takmer štyridsať anglických kníh. V jeho knižnici nechýbalo napríklad dielo Obamove vojny, Vzostup a pád veľmocí, či Rodokmeň Iluminátov.

Knižnica Usámu bin Ládina

Názov dielaAutor
America’s "War on Terrorism"Michel Chossudovsky
Bloodlines of the IlluminatiFritz Springmeier
Civil Democratic Islam: Partners, Resources, and StrategiesCheryl Benard
Handbook of International LawAnthony Aust
International Relations Theory and the Asia-PacificJohn Ikenberry a Michael Mastandano
Military Intelligence Blunders  John Hughes-Wilson
New Political Religions, or Analysis of Modern TerrorismBarry Cooper
Obama’s WarsBob Woodward
Oxford History of Modern WarCharles Townsend
Secrets of the Federal ReserveEustace Mullins

Zdroj: Office of the Director of National Intelligence

Washington dokumenty zverejnil štyri dni po tom, čo ich 2. mája 2011 pri likvidácii bin Ládina v dome v Abbottábáde na severe Pakistanu zabavili členovia elitnej jednotky amerického námorníctva Navy SEALs.

Podľa úradu šéfa tajných služieb museli dokumenty najprv prejsť dôkladnou kontrolou, aby ich zverejnenie neohrozilo bezpečnosť Spojených štátov a ich občanov.

Američania odtajili dokumenty a súkromnú korešpondeciu najhľadanejšieho teroristu sveta, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy