Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bin Ládina pomohli Američanom vypátrať nemeckí špióni
Zdielať na

Bin Ládina pomohli Američanom vypátrať nemeckí špióni

BERLÍN, WASHINGTON / Nemecká rozviedka BND hrala kľúčovú úlohu pri hľadaní bin Ládina. Tvrdí, že pakistanské bezpečnostné služby o úkryte najznámejšieho teroristu vedeli.

Nemecká Spolková spravodajská služba BND pomohla CIA nájsť teroristu Usamu bin Ládina. Nemecká BND, ktorá je ekvivalentom britskej MI6, predpokladá, že bin Ládin sa ukrýval v Pakistane s vedomím pakistanských bezpečnostných služieb, píše v nedeľnom čísle Bild am Sonntag.

Informácie o Ládinovi prenikli z BND od informátora z vnútra pakistanskej agentúry Inter - Services a potvrdili  podozrenie CIA, citujú noviny s odvolaním sa na nemenované zdroje americkej rozviedky.

Domáca kritika

Skeptici poznamenali, že anonymné zdrojovanie správy prišlo BND vhod, spravodajská služba podľa nich potrebuje pozornosť. Agentúra totiž čelí domácej kritike po správach, že pomohla Americkej Agentúre pre národnú bezpečnosť (NSA) špehovať politické a obchodné ciele,vrátane francúzskej vlády či Európskej komisie.

Pakistan poprel, že vedel o bin Ládovom úkryte pri svojich hraniciach, informuje denník the Telegraph.

Americký novinár ocenený Pulitzerovou cenou Seymour Hersh tvrdí, že prezident Barack Obama klamal Američanom o úlohe pakistanských špeciálnych jednotiek na zásahu, pri ktorom zahynul terorista Usáma bin Ládin. Podľa Hersha americké jednotky úzko spolupracovali s pakistanskými, ale Obama chcel všetky zásluhy na vtedajšom najhľadanejšom mužovi planéty pripísať sebe.

"Verzia, ktorú Obama poskytol je nepravdivá. Vysokopostavení predstavitelia pakistanskej armády o misii vedeli," píše sa v článku, ktorý zverejnil britský dvojtýždenník London Review of Books.

Usáma bin Ládin nosil klobúk a liečil sa tradičnou medicínou. Pozrite sa, čo o svojho času najhľadanejšom mužovi planéty prezradila správa vyšetrovacej komisie:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy