Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Výsluchy CIA boli brutálnejšie, než sa predpokladalo
Zdielať na
Zahraničie

Výsluchy CIA boli brutálnejšie, než sa predpokladalo

WASHINGTON / Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) mučením príslušníkov Al-Káidy ďaleko prekročila právne hranice. Výsluchové metódy boli omnoho horšie, ako bolo známe.

Vo svojej správe to uviedol vyšetrovací výbor amerického senátu. Vedenie republikánov závery správy kritizuje. Netradičné výsluchy podľa nich pomohli zadržať vodcu teroristov a zabiť Usámu bin Ládina.

Americký prezident Barack Obama správu senátu okomentoval tým, že zmienené metódy výrazne poškodili celosvetovú povesť USA.

Kritika od republikánov

Vodca republikánov v senáte Mitch McConnell senátny dokument kritizoval, pretože neštandardné postupy podľa neho boli nutné. "Tvrdenie v tejto správe, ktorá tvrdí opak, sú jednoducho chybné," citovala agentúra Reuters spoločné prehlásenie McConnela a republikánskeho senátora Saxbyho Chamblissa. Ten pôsobí vo výbore pre činnosť rozviedok.

Obama ale zrejme McConellove stanovisko nezastáva, pretože výsluchové metódy podľa neho mali vážne poškodili povesť Spojených štátov vo svete. "Už nikdy sa k týmto metódam neuchýlime," povedal Obama.

Správa senátu okrem iného tvrdí, že informácie získané od radikálov zadržiavaných CIA nehrali v pátraní po bin Ládinovi kľúčovú úlohu, hoci spravodajská služba tvrdí opak.

Senátori taktiež uviedli, že brutálne výsluchy CIA priniesli veľa zavádzajúcich a zlých informácií. Mimo iného aj falošnú výpoveď o náborovom programe Al-Káidy zameranej na černošských Američanov.

Z dokumentu taktiež vyplýva, že CIA neprávom zadržiavala najmenej 26 ľudí, ktorých zaradila do svojho programu výsluchu a tajných väzníc. Zmienený program bol podľa senátorov omnoho brutálnejší, než CIA skôr politikom a verejnosti tvrdila. Pozrite si priloženú reportáž:

Posilnili bezpečnosť

Zverejnenie správy o Bushovom boji proti terorizmu bolo očakávané. Vláda dokonca pre obavy z možných verejných protestov proti USA posilnila bezpečnosť svojich zariadení po celom svete. 

Správu o postupoch amerických orgánov v rámci boja proti terorizmu pripravovali niekoľko rokov. Obsahovať mala detailné popisy viacerých vypočúvacích praktík CIA, ktorá ich aplikovala na zadržaných v reakcii na útoky z 11. septembra.

Dialo sa tak na základe špeciálneho programu autorizovaného vtedajším prezidentom Georgeom Bushom. Medzi odhalenými metódami mali byť hrozby sexuálneho zneužitia či využívanie vŕtačky na zastrašenie.

Kontroverzné metódy

Bush povolil kontroverzné vypočúvacie metódy po útokoch z 11. septembra v rámci vojny proti terorizmu. Zakázal ich až jeho nástupca Barack Obama v roku 2009, kedy zároveň čiastočne zverejnil rozsah ich používania na stovkách zadržaných po celom svete.

Podrobovali ich rôznym vypočúvacím metódam hraničiacim s mučením. Najznámejšou bol waterboarding, čiže takzvané simulované topenie. Stelesním boja proti terorizmu bolo väzenie Guantánamo, ktoré sa Obamovi nedarí zatvoriť už šesť rokov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy