Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Al-Káida prepustila francúzskeho rukojemníka
Zdielať na

Al-Káida prepustila francúzskeho rukojemníka

PARÍŽ / Severoafirckí islamisti napojení na teroristickú organizáciu Al-Káida prepustili posledných francúzskych rukojemníkov. Novinárom to potvrdil francúzsky prezident Francois Hollande.

Serge Lazarevic bol zajatý v Mali v roku 2011 a bol podľa Hollanda posledným francúzskym rukojemníkom vo svete čakajúcim na oslobodenie. "Vo svete už nemáme žiadneho rukojemníka a ani mať nebudeme," cituje Hollanda portál Daily News

Podľa Daily News je Lazarevic v dobrom zdravotnom stave. Na prepustení Lazarevica sa podľa francúzskeho prezidenta podieľali aj vlády Nigeru a Mali.

Francúz Philippe Verdon, ktorého islamisti z Al-Káidy v islamskom Maghribu (AQMI) uniesli spolu s Lazarovom, bol nájdený mŕtvy v júni 2013.

SITA

Posledná nahrávka z novembra

Islamisti pravidelne zverejňovali video s Lazarevicom, unesený Francúz na nich väčšinou žiadal francúzsku vládu o pomoc. Poslednú nahrávku, na ktorej sa objavil aj zadržaný Holanďan Sjaak Rijke, zverejnili islamisti v polovici novembra.

AQMI ovládla pred francúzskou intervenciou do Mali v januári 2013 severnú časť krajiny a držala niekoľko desiatok rukojemníkov zo západu. Zadržaných bolo dokonca až štrnásť Francúzov.

Významným zdrojom príjmu financovania činnosti teroristickej skupiny bolo práve prepúšťanie rukojemníkov za výkupné. Hollandova vláda niekoľkokrát zdôraznila, že za rukojemníkov výkupné nevypláca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy