Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Muž, ktorý zastrelil Usámu bin Ládina vystúpil z anonymity
Zdielať na
Zahraničie

Muž, ktorý zastrelil Usámu bin Ládina vystúpil z anonymity

Zdroj: Twitter/SITA

WASHINGTON / Americké a britské médiá prvýkrát odhalili identitu bývalého člena amerických špeciálnych jednotiek SEAL, ktorý mal zabiť vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina. Údajne ním je Robert O´Neill, s ktorým televízna stanica Fox News čoskoro zverejní exkluzívny rozhovor.

Svet obleteli fotografie muža, ktorý v roku 2011 údajne zastrelil najhľadanejšieho teroristu na svete Usamu bin Ládina.

Tridsaťosemročný Rob O´Neill je rešpektovaným veteránom a držiteľom viacerých armádnych ocenení. V námorníctve je hrdinom. Teraz je ale jeho najväčšie tajomstvo odhalené. Dôvodom, prečo Rob vyšiel s pravdou von, má byť fakt, že stratil niektoré armádne výhody po tom, ako jednotky SEAL Team Six opustil po šestnástich rokoch a nie dvadsiatich, ako sa zaviazal. 

Detaily o smrti bin Ládina boli doteraz zahalené tajomstvom. Pôvodne sa hovorilo, že ho jeden vojak trafil do čela, ťažko ho zranil, avšak zabili ho ďalší dvaja výstrelmi na hruď. 

Najnovšie informácie hovoria o tom, že O´Neill mal teroristu zabiť z blízka tromi ranami do čela. Stalo sa tak v Pakistane 2. mája 2011. 

Rob O´Neill by mal v dokumente s názvom Muž, ktorý zabil Usamu bin Ládina prehovoriť o výcviku i detailoch misie, ktorej cieľom bolo chytiť najhľadanejšieho teroristu sveta.   

Twitter

52 vyznamenaní

Denník Daily Mail exkluzívne vyspovedal otca vojaka. "Ľudia sa pýtajú, či sa nebojíme, že nás budú chcieť dostať bojovníci z Islamského štátu, keď budú všetci poznať Robovu identitu. Ja hovorím, že si na dvere nakreslím veľký terč a poviem: Poďte si po nás!," vyhlásil Robertov otec.

Na svojho syna je hrdý. O´Neill vyrastal v americkej Montane, v regióne, kde sa voľakedy ťažila meď. K námorníctvu ho vraj dohnala láska. Presnejšie nešťastná láska. V drsných podmienkach chcel na ňu zabudnúť. 

Jeho otec Tom však v rozhovore povedal niečo iné. "Chystali sme sa na lov a mal s nami ísť aj vojak zo SEAL. Všetci sme očakávali statného chlapa, avšak ten, čo prišiel, bol úplne normálny. Rob vtedy povedal, že keď tento môže byť príslušníkom elitnej jednotky, môže byť aj on," tvrdí Tom O´Neill.

Twitter

Rob bol nasadený vo viac ako tucte operácií v štyroch vojnových zónach, vrátane Iraku a Afganistanu. V rámci toho absolvoval viac ako štyristo samostatných bojových misií. Päťdesiatdvakrát bol vyznamenaný.

Je držiteľom striebornej hviezdy - prestížneho ocenenia, ktoré sa udeľuje za mimoriadnu statočnosť v akcii proti nepriateľovi Spojených štátov.

Jediné prestížne ocenenie, ktoré mu chýba, je purpurové srdce. O´Neill starší má však vysvetlenie. "Je to preto, že sa nikdy nezúčastnil akcie, počas ktorej by zomrel alebo sa zranil jeho kolega," objasnil.

Tri z misií, ktorých sa O´Neill zúčastnil, sa dokonca stali predlohou pre hollywoodskych filmárov. Jednou z nich je kauza prepadu americkej nákladnej lode somálskými pirátmi, na základe ktorej vznikol oscarový film Kapitán Phillips.

Je to hanba

Ako televízia Fox News avizovala, Rob O´Neill by mal svoj príbeh rozpovedať v novembri v dvojdielnom dokumente.

Jeho rozhodnutie prehovoriť, je však minimálne kontroverzné. Vedenie námorných síl totiž upozornilo svojich bývalých i súčasných vojakov, aby takéto prísne tajné informácie nezverejňovali. Sľub mlčania je totiž jedným z najdôležitejších princípov jednotky SEAL. Zverejnenie takýchto informácií výmenou za ohodnotenie alebo finančný zisk podľa nich znižuje čestné služby a odvahu. 

Podľa niektorých veliteľov je O´Neillovo rozhodnutie hanbou a môžu byť proti nemu dokonca podniknuté právne kroky. Utajené informácie sú totiž chránené zákonom."Budeme aktívne usilovať, aby tí, ktorí porušujú zákon, niesli za svoje činy dôsledky," vyhlásili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy