Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Obama klame o smrti bin Ládina, tvrdí renomovaný novinár
Zdielať na

Obama klame o smrti bin Ládina, tvrdí renomovaný novinár

LONDÝN / Americký novinár ocenený Pulitzerovou cenou Seymour Hersh tvrdí, že prezident Barack Obama klamal Američanom o úlohe pakistanských špeciálnych jednotiek na zásahu, pri ktorom zahynul terorista Usáma bin Ládin. Podľa Hersha americké jednotky úzko spolupracovali s pakistanskými, ale Obama chcel všetky zásluhy na vtedajšom najhľadanejšom mužovi planéty pripísať sebe.

"Verzia, ktorú Obama poskytol je nepravdivá. Vysokopostavení predstavitelia pakistanskej armády o misii vedeli," píše sa v článku, ktorý zverejnil britský dvojtýždenník London Review of Books.

Podľa rozsiahlej správy je verzia, že Američania prenasledovali bin Ládina do mesta Abbottabád, kde ho v tajnom nájazde zabili a hodili do mora, lož.

Bývalý elitný investigatívny novinár denníka The New York Times v článku obviňuje americké i pakistanské jednotky, rovnako aj americké námorníctvo, že ľuďom o priebehu zásahu proti teroristovi opakovane klamali.

Pri svojich tvrdeniach sa Hersh odvoláva na rozhovory s dvomi ľuďmi: na Asada Durraniho, ktorý viedol pakistanskú tajnú službu v rokoch 1990 až 1992 a vysokopostaveného predstaviteľa pakistanskej tajnej služby vo výslužbe, ktorého meno drží v anonymite.

Tvrdí, že takéto klamstvá sú v americkej protiteroristickej politike bežnou praxou a každý, kto sa vzoprie, je vyradený.

Kde je pravda?

Podľa Hersha pakistanské tajné služby bin Ládina chytili v roku 2006 a s podporou Saudskej Arábie ho väznili, aby ho použili ako páku proti Al Kádie.

Američania ale tvrdia, že sa bin Ládin ukrýval, dokým ho nechytili.

V roku 2010 Pakistan podľa Hersha predal teroristu Američanom. Žiadal vojenskú pomoc a voľnejšiu ruku v Afganistane, cituje z článku Vox.

Hersh tvrdí, že vrcholní predstavitelia pakistanskej armády a špionážnej služby o celom hone na bin Ládina vedeli.

wikipedia/Seymour Hersh

Zatiaľ čo USA tvrdia, že bin Ládina chytili vďaka tomu, že sledovali kuriéra do pevnosti v Abbottabáde, Hersh hovorí, že dostali od expredstaviteľa pakistanskej tajnej služby informácie o tom, kde sa bin Ládin nachádza. Ten, podľa Hershových slov, sám prišiel na veľvyslanectvo a predal informáciu za 25 miliónov dolárov. 

Bin Ládina a jeho ženy i deti totiž podľa neho vo dne i v noci strážili príslušníci pakistanskej tajnej služby (ISI). "Dostali rozkaz opustiť stanovisko hneď, ako počuli americké vrtuľníky," cituje svoj pakistanský zdroj Hersh. "V meste bola tma. Dodávky elektriny boli odpojené na príkaz ISI niekoľko hodín pred náletom," cituje novinára Daily Mail.

Všetko bolo inak...

Vplyvní pakistanskí činitelia sa podľa Hersha postarali aj o to, že sa neaktivovali poplašné zariadenia, keď dva vrtuľníky so špeciálnym oddielom v máji 2011 preleteli z Afganistanu cez hranicu s Pakistanom s cieľom zabiť bin Ládina.

"Žiadny pohreb na mori sa nekonal," tvrdí Hersh. "Nebolo by tam totiž čo hodiť," vysvetľuje s tým, že podľa jeho informácií vojaci teroristu úplne rozstrieľali.

Hersh tvrdí, že kusy tela len povyhadzovali z lietadla nad pohorím Hindukúš počas letu domov.

Usáma bin Ládin nosil klobúk a liečil sa tradičnou medicínou. Pozrite sa, čo o svojho času najhľadanejšom mužovi planéty prezradila správa vyšetrovacej komisie:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy