Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Tajomný signál z vesmíru
Zdielať na

Tajomný signál z vesmíru

BRATISLAVA / Hladinu astronomického sveta, ale aj milovníkov teórií o mimozemských civilizáciách v týchto dňoch rozvírila správa o tom, že ruskí vedci zachytili tajomný signál z vesmíru. Signál vraj Rusi zaznamenali pred rokom a doteraz tajili. Americká organizácia zameraná na hľadanie mimozemských civilizácií okamžite zamerala svoje antény smerom k hviezde, odkiaľ signál prišiel.

Signál, ktorý zachytil ruský rádioteleskop, okamžite vyvolal špekulácie o tom, že by mohol pochádza od mimozemšťanov. Pokiaľ by sa to naozaj potvrdilo, išlo by o historický prelom. 

Signál, ktorý vyvolal toľko rozruchu, zachytili pred rokom ruskí vedci. "Si to nechali pre seba. Iba nejaký reportér to zverejnil," povedala astrobiologička SOSA Michaela Musilová. Rádiový signál prišiel od konkrétnej hviezdy, ktorá sa nachádza v súhvezdí Herkules.

"Hviezda je vzdialená asi 100 svetelných rokov od nás, čiže v blízkom susedstve," informuje astronóm Juraj Tóth.

Je to o viere

Či impulz prišiel priamo z hviezdy, alebo jej blízkeho okolia, zatiaľ nie je jasné. Toto je o viere, veda sa opiera o fakty. A tých zatiaľ nie je veľa. Signál musí mať určitú štruktúru, ktorá sa vymyká bežným signálom a na to existuje určitá typológia. "Tento signál sa nachádzal na zvýšenom  zaujímavom type signálu," vysvetľuje Tóth.

Ale žeby mal pochádzať od mimozemšťanov, tomu odborníci naklonení nie sú. Rovnako môže ísť o technickú chybu. No najpravdeopdobnejšie pôjde o nejaký signál, ktorý má fyzikálny pôvod. "Niečo podobné z histórie poznáme, vtedy sme objavili pulzary," spomína astronóm.

Čo však neznamená, že život inteligentný, alebo aj v podobe mikroorganizmov mimo našej Zeme neexistuje.

Zdielať na

Súvisiace články