Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vyzerá ako plyšák. Na dne oceána žije tvor s rozprávkovými očami
Zdielať na

Vyzerá ako plyšák. Na dne oceána žije tvor s rozprávkovými očami

SACRAMENTO / Americkí vedci na dne mora neďaleko Kalifornie nakrútili zvláštne vyzerajúceho hlavonožca. Fialový tvor pôsobí na prvý pohľad až nerealisticky a viacerým pripomína plyšovú hračku.

Hlavonožca zachytili výskumníci z prieskumnej lode Nautilus pomocou špeciálnej ponorky ovládanej na diaľku. Sprvu si neboli istí, či ide o chobotnicu alebo sépiu. Keď sa ale s kamerou priblížili, zistili, že je to druh sépie známy v latinčine ako Rossia pacifica.

"Vyzerá tak umelo! Je to, ako keby tam nejaké dieťa pustilo svoju hračku," hovorila jedna členka vedeckého tímu v komentári k videu. Ďalších upútali oči tvora. Skonštatovali, že vyzerajú ako namaľované.

Hoci mnohí sepiolu nikdy nevideli, podľa odborníkov nejde o žiadneho novoobjaveného tvora. "Nachádzajú sa v rôznych druhoch morí s rozličnou hĺbkou. Tento živočích nie je príliš náročný na svoj biotop," priblížil odborník na hlavonožce Michael Vecchione.

"Tie oči naozaj vyzerajú ako namaľované, ale ja sám som videl viacero druhov, ktoré ich mali veľmi podobné. Ľudia sa ma pýtajú, či nejde o montáž, ale môžem vás uistiť, že videonahrávka je pravá a tento druh existuje presne v tejto podobe," dodáva znalec.

Tento zvláštny tvor dorastá len do dĺžky 11 centimetrov. Sepiola sa vyskytuje v severnej časti Tichého oceánu. Väčšinou sa zdržiava v hĺbke okolo 300 metrov. Tú, ktorú vedci objavili, bola v hĺbke 900 metrov. Vedci z akvária v Monterey Bay dodali, že sepiolu už videli aj v hĺbke 1 300 metrov.

Zdielať na

Súvisiace články