Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Život na hrane, zo skaly visí dom
Zdielať na

Život na hrane, zo skaly visí dom

CANBERRA / O výhľade na more priamo z pohodlia vlastnej postele snívajú mnohí. Na juhozápadnom pobreží Austrálie začali tieto sny realizovať. Na útes nad morom chcú postaviť moderný dom s dychvyrážajúcou panorámou na Indický oceán.

Dom by zavesili austrálski architekti zvislo na skalnú stenu. Držať ho budú len nosníky, píše britský Daily Mail.

S originálnym nápadom stavby prišli architekti z austrálskej spoločnosti Modscape. Inšpiráciou im bol tvar trupu lode.

Na svojich internetových stránkach architekti priznávajú, že sa pri tvorbe svojho konceptu snažili "o absolútne spojenie s oceánom".

Požiadavku dostali od náročných klientov, ktorí chceli "transcendentný výhľad na more" a vysnívaný mali rekreačný dom pozdĺž "extrémnych pozemkov" na pobreží.

Reprofoto/Daily Mail

Desivá i ohromujúca terasa

Dom má mať päť podlaží. Na každom budú miestnosti takzvane naukladané na seba vo vodorovnej polohe. Budovu zaistia čapmi, ktoré upevnia o útes. Strechu možno využiť ako parkovisko.

Reprofot/Daily Mail


Do domu by sa vchádzalo z konča skaly, pričom na pohyb na ostatných poschodiach bude slúžiť výťah. Do spálne, obývačky či kuchyne sa bude dať zísť i schodmi.

Reprofoto/Daily Mail


Najnižšie poschodie je otvorené. Človek tam nadobudne pocit, že sa vznáša nad vodou. Panoráma je ohromujúca i desivá zároveň.

Silný žalúdok

Dom môže pôsobiť nebezpečne, no architekt Maxwell Hutchinson tvrdí, že stavba je zaistená, píše BBC

Cena nehnuteľnosti bude vysoká, pretože "všetky tieto veci sú drahé, nakoľko stavebná spoločnosť nenávidí všetko, čo je typické a normálne," uviedol Hutchinson.

Kritériom bezpečného bývania je "veľmi, veľmi silný žalúdok".

Pozrite si priložené video: