Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hľadači v Poľsku pátrajú po nacistickom vlaku so zlatom
Zdielať na

Hľadači v Poľsku pátrajú po nacistickom vlaku so zlatom

VARŠAVA / Poľsko-nemecká dvojica hľadačov pokladov začala na juhu Poľska za pomoci ťažkej techniky pátranie po podzemnom tuneli, v ktorom sa podľa nich má skrývať tajomný nacistický vlak so zlatom.

"Pátrači sú plní nádejí, pretože posledný prieskum za pomoci prístrojov zachytil anomálie, ktoré majú svedčiť o existencii tunela, v ktorom sa môže skrývať obrnený vlak," uviedla televízia TVN 24.

Pred rokom správa pátračov o nájdení záhadného "zlatého vlaku" z čias druhej svetovej vojny vyvolala v Poľsku aj v zahraničí senzáciu. Medzitým miesto údajného nálezu bezvýsledne skúmali vojaci aj banské experti.

Hľadači pokladov Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter sa ale nevzdávajú a s pomocou bagrov vykopávajú zeminu v okolí 65 kilometra železničnej trate medzi mestami Vroclav a Walbrzych. Sú presvedčení, že sa im tam podarí nájsť nemecký pancierovaný vlak, ktorý údajne cennosti na sklonku druhej svetovej vojny prevážal.

Dvojica už vlani oznámila, že na tomto mieste pomocou radarov objavila vlak v podzemnom tuneli. Podľa desaťročia starých povestí mali nacisti takto na konci vojny ukryť zlato a ďalšie cennosti pred blížiacou sa Červenou armádou. Vlak údajne vyviezli z vtedy nemeckého mesta Vroclav a schovali ho v podzemnom tuneli pri Walbrzychu neďaleko hraníc s Českom.

K prebudení "zlatej horúčky" v okolí Walbrzychu prispel aj šéf poľských pamiatkarov, námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý sa na konci minulého augusta nechal počuť, že si je "istý z 99 percent, že vlak existuje".

Tajné služby

Po záhade počas uplynulých 70 rokov pátrali aj tajné služby, ale až doteraz bezvýsledne.

Hľadači pokladov sa chystajú počas desiatich dní za pomoci ťažkej techniky vykopať tri priekopy, ktoré majú definitívne ukázať, či sa na 65. kilometri skrýva "zlatý vlak", alebo nie.

"Musíme nájsť vchod do železničného tunela. Ak tam je, potom vnútri najskôr bude vlak," povedal televízii hovorca pátrači Andrzej Gaik. "Počítame s obrovským úspechom," dodal.

Zvýšený záujem o región

Na mieste sú pre tento prípad aj pyrotechnici, pretože sa dá predpokladať, že vlak bol pred opustením zamínovaný.

Poľská tlač tvríd, že hľadači pokladov na akcii neprerobi vďaka spoplatnenému prístupu novinárov na ohrozené miesto pátrania, a to za tisíc zlotých za každý deň.

Úrady si pochvaľujú, že "zlatý vlak" už zvýšil záujem turistov o skôr opomínaný región.

Súvisiace články