Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Žiadny zlatý vlak nie je, tvrdia poľskí experti
Zdielať na

Žiadny zlatý vlak nie je, tvrdia poľskí experti

VARŠAVA / Vlak plný zlatá ukrytý pod zemou v Poľsku neexistuje. Tvrdí to skupina banských expertov, ktorí prezentovali výsledky podrobného prieskumu oblasti pri meste Walbrzych. Podľa inej skupiny, kde patria aj nálezcovia vlaku, ale merania preukázali existenciu podzemného tunelu, v ktorom sa nachádza niečo, čo by mohlo byť vlakom.

"Možno existuje tunel, žiadny vlak ale nie je," povedal na tlačovej konferencii geológ Janusz Madej z krakovskej banskej akadémie.

Pátranie, ktoré na mieste vykonal s tímom kolegov na základe analýzy materiálov ukrývajúcich sa pod zemou, dospel k záveru, že prevažnú časť obsahu tvoria bežné geologické vrstvy. Anomálie sú podľa neho veľmi malé.

"To, čo sme zistili, určite nezodpovedá predpokladu, že tam je vlak. Pod povrchom je príliš málo železa," uviedol ďalší z banských expertov Slawomir Poruczek.

Niečo tam je

Druhá skupina ale údajne s pomocou georadaru a termivízie tunel so šírkou päť metrov a dĺžkou asi sto metrov objavila.

Vo vzdialenej časti tunela skupina pod vedením dvoch mužov, ktorí v lete na existenciu vlaku upozornili, našla cudzorodý podlhovastý objekt. "Či je to vlak? Možno. Ale sú nevyhnutné ďalšie výskumy," povedal Adam Szynkiewicz z univerzity vo Vratislave.

Pátranie po vlaku s pokladom pokračuje už niekoľko mesiacov, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy