Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nálezcom nacistického vlaku s pokladom hrozí väzenie alebo pokuta
Zdielať na

Nálezcom nacistického vlaku s pokladom hrozí väzenie alebo pokuta

VARŠAVA / Dvom mužom, ktorí tvrdia, že objavili bájny vlak so zlatým pokladom, ktorý na poľskom území koncom druhej svetovej vojny zanechali nacistické jednotky, hrozí súd. Informoval o tom poľský denník Gazeta Wyborcza. Hľadačom pokladov hrozí 30 dní väzenia alebo pokuta.

Riaditeľka úradu na ochranu historických pamiatok Barbara Nowak-Obelinda  na mužov podala na prokuratúre podnet pre nepovolené použitie georadaru v danej oblasti. Nowak-Obelinda vyjadrila nádej, že krok, ktorý na prokuratúre podnikla, odradí ďalších hľadačov pokladov nerešpektujúcich zákony a pravidlá.

Právnik oboch mužov - Piotra Kopera a Andreasa Richtera - ale obvinenie odmietol s tým, že jeho mandanti sa nepohybovali v historicky chránenej oblasti a nespôsobili nikomu škody na zdraví ani majetku.

Skrytý poklad

Poliak Koper a Nemec Richter minulý týždeň zverejnili ďalšie zábery z georadaru, ktoré údajne zachytávajú skrytý poklad. Odborníci sa k nim stavajú skôr skepticky.

Podľa nálezcov sa vlak nachádza v hĺbke osem metrov pod zemou na 65. kilometri trate medzi železničnými stanicami Šwiebodzice a Szczawienko neďaleko Walbrzychu.

Zlatý vlak

Špekuluje sa, že vo vagónoch by sa mohlo nachádzať nielen zlato a cennosti, ale aj legendárna jantárová komnata, ktorú nacisti ukradli zo ZSSR v roku 1941. Agentúra DPA uviedla, že po vlaku budú v inkriminovanej oblasti pátrať príslušníci poľskej armády s radarovým zariadením. Oblasť okolo mesta Walbrzych v dolnom Sliezsku je pretkaná sieťou podzemných tunelov.

Správa o tom, že v jednom z nich sa ukrýva vlak so zlatom ukradnutým ustupujúcimi nacistami vyvolala koncom augusta veľkú senzáciu nielen v Poľsku.

Nemecký vlak so zlatým pokladom, ktorý sa má ukrývať na juhu Poľska, má pre Poliakov cenu zlata, aj keď v ňom nie sú ukryté zlaté tehličky. Je ale možné, že obsah stratenej súpravy môže byť smrteľne nebezpečný. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy