Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Muža, ktorý informoval o zlatom vlaku, vykradli hľadači pokladov
Zdielať na

Muža, ktorý informoval o zlatom vlaku, vykradli hľadači pokladov

VARŠAVA / Pre takzvaný zlatý vlak, ktorý nacisti počas druhej svetovej vojny schovali v Poľsku, sa v krajine rozpútala poľovačka na muža, ktorý určil miesto, kde sa nachádza. Lovci pokladov mu už niekoľkokrát vykradli dom, no žiadne mapy nenašli. On sám sa o tajnom tuneli dozvedel od slovenského väzňa.

Tadeusz, ktorý býva vo Walbrzychte, po stratenom vlaku nacistov pátra už 40 rokov. Tvrdí, že vie, kde sa nachádza vstup do tajného tunela. "Vlak vošiel dovnútra kopca, ale uvidíme, čo povie armáda," tvrdí archeológ Tadeusz Slowikowski.

Slowikowski si pred dvomi desaťročiami všimol, že v istom bode kopca vedúceho popri trati, sa na svahu topí sneh rýchlejšie ako o pár metrov ďalej. "V  tuneli je všetko zavalené, ale keď sa na jar topil sneh, tak sa na tom mieste rýchlo roztápal, lebo zo závalu išlo hore teplo," tvrdí archeológ.

Odbočka

Na 65. kilometri bola ku koncu vybudovaná odbočka, kde Nemci vykopali dva tunely. To sa podarilo zistiť na základe historických dokumentov. Slowikowski pritom tvrdí, že vie presne, kde sa stratený zlatý vlak údajne nachádza a že ho objavil ako prvý, pomôcť mu mal pri tom aj slovenský Žid.

Ako jediný z celej rodiny mal Slovák Ján Weis prežiť koncentračný tábor v Osvienčime, kde si ho Nemci vybrali na nútené práce, práve na stavbu spomínaného tunela. "Vzali ho tam a následne kládol jeden-dva dni železničné podklady do toho tunela. Do tunela nikdy nesmel nikto iný vojsť, ten vstup do tunelu potom odstrelili a zasypali, a teraz už musíme len veriť, že ho armáda odhrabe a uvidíme, čo je v jeho vnútri," dodáva archeológ.

Nielen zlato

V 90. rokoch minulého storočia sa pokúsil na mieste, kde by sa mal nachádzať tunel aj kopať. Po niekoľkých dňoch mu ale vypršalo povolenie a nikdy sa k vlaku nedostal.

"Prvým objaviteľom toho vlaku bol naozaj pán Slowikowski, ale je dosť možné, že v tom vlaku nemusí byť len zlato," hovorí historik Andrzej Gaik.

Zlatému vlaku sa venuje redaktor Peter Dzurilla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy