Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pátranie po zlatom vlaku v Poľsku môže byť nebezpečné
Zdielať na

Pátranie po zlatom vlaku v Poľsku môže byť nebezpečné

VARŠAVA / Nemecký vlak so zlatým pokladom, ktorý sa má ukrývať na juhu Poľska, má pre Poliakov cenu zlata, aj keď v ňom nie sú ukryté zlaté tehličky. Je ale možné, že obsah stratenej súpravy môže byť smrteľne nebezpečný.

Poľský Walbrzych zachvátila zlatá horúčka. Všetci totiž pátrajú po nemeckom pancierovom vlaku. Podľa miestnych má byť plný zlata.

Do mesta tak prichádzajú hľadači pokladov z celého sveta.  Vlak pritom môže byť ukrytý prakticky v ktoromkoľvek okolitom kopci. To využívajú miestni obyvatelia.

"Objavili sa tu prieskumníci, hľadači pokladov ale aj bežní turisti, ktorí prehľadávajú okolie v nádeji, že sa im podarí nájsť akúkoľvek cennosť, alebo poklad," potvrdzuje hovorca mesta Walbrzych Arkadiusz Grudin.

"Pre našich turistov organizujeme dvoj až trojdňové výlety po nedostupných miestach a ukazujeme im, kde môže byť vlak ukrytý," hovorí miestny historik Andrzej Gaik.

Na tomto mieste sa podľa legendy nachádza zlatý vlak:

TV JOJ

Zmizol bez stopy

Vlak mal podľa legendy vyraziť z Wroclawi v januári 1945. Mesto Walbrych ale medzitým obkľúčili sovietske vojská. Vtedy vlak bez stopy zmizol.

"Nemci pri evakuácii Wroclawi nariadili presun všetkého majetku z banky, vrátane zlata, ktoré sa naložilo do debien a na spomínaný vlak, ktorý mal smerovať do Berlína," potvrdzuje Gaik.

"Vieme, že približne na  65. kilometri v smere od Wroclavi bola výhybka, ktorá viedla na vlakovú rampu do tunela. Ten teraz hľadáme," vysvetľuje Michal Krafczyk z vlakového múzea v Jaworzyne Slaskiej.

Zlatý vlak by mal byť ukrytý na zvyškoch starej železnice, kde bola bola výhybka vedúca do tajného tunela.

Namiesto zlata, míny

Vo vlaku sa pritom nemusí nachádzať iba zlato a je dosť pravdepodobné, že môže byť aj zamínovaný betónovými mínami.

"Je dosť možné, že sa tam namiesto zlata nachádza kompletná projektová dokumentácia atómovej bomby, ktorú sa pokúšali Nemci vytvoriť od roku 1938,"
potvrdzuje historik Marek Slowikowski.

Polícia preto vo veci koná. "Nevylučujeme ani túto možnosť, predovšetkým zabezpečujeme bezpečnosť osôb, ktoré sa v okolí pohybujú," potvrdila hovorkyňa polície Jana Zeglowicz.

Fotografia z januára 1945. Vlak vypravili z Wroclawi smerom k nemeckým hraniciam:

Marek Sikolowski

Bez ohľadu na atmosférické podmienky sú tieto bomby stále funkčné a veľmi nebezpečné, lebo sa nedajú nájsť ani s dnešnou technológiou, zdôraznil historik. 

V nasledujúcich dňoch by sa na miesto mala vrátiť aj armáda, ktorej úlohou bude odmínovať miesto, kde sa má zlatý vlak nachádzať. To môže trvať aj niekoľko týždňov.

Smrť v hrobke

Pátranie po poklade si vyžiadalo svoju obeť. Osudným sa stalo pre 39 ročného Poliaka, ktorý sa s dvomi kamarátmi vlámal do hrobky na cintoríne blízko Walbrzychu.

Podľa legendy je plná pokladov. Keď z nej muži vychádzali, jeden z nich spadol z niekoľkometrovej výšky. Bol na mieste mŕtvy. Či počin mužov súvisel priamo s hľadaním zlatého vlaku, známe nie je. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy