Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Epizóda pátrania po zlatom vlaku pokračuje. Súprav môže byť niekoľko
Zdielať na

Epizóda pátrania po zlatom vlaku pokračuje. Súprav môže byť niekoľko

VARŠAVA / V lokalite, kde našli údajný zlatý vlak v Poľsku, prebiehajú výskumné práce. Nie je ale vylúčené, že bájny nacistický stroj sa môže nachádzať inde. Vraj ich môže byť viac.

"Z toho, čo vieme, tak zmizli štyri vlaky," uviedol objaviteľ vlaku Piotr Koper.

Štyri vlaky

Na začiatku to vyzeralo pomerne jednoducho. Jeden zlatý vlak a jedno miesto, kde môže byť ukrytý. Teraz sú z toho štyri zlaté vlaky a štyri miesta, kde sa môžu ukrývať.

"Je možné, že existujú dva tunely a tie ostatné vlaky skryli pod zámkom Ksziadz, lebo tam je podzemná železničná stanica," povedal objaviteľ vlaku Tadeusz Slowikowski.

Hitlerov bunker

Na tomto zámku mal počas vojny vybudovaný bunker Adolf Hitler. Pod ním sa má ukrývať obrovské podzemné mesto s vlakovou stanicou.

"Pod nami začali Nemci budovať podzemné mesto pre 40 000 ľudí, najvyššie postavených úradníkov Tretej ríše. A preto tu bola vybudovaná aj podzemná vlaková stanica, len sa nám ju nedarí nájsť," vysvetlil historik Andrzej Gaik.

Štyri súpravy

Celkovo išlo o štyri súpravy, ktoré mali byť vypravené zo Sovietmi obkľúčenej Wroclawi. Všetky išli smerom do Walbrzychu, žiaden ale nedorazil do svojej cieľovej stanice. Viezli nielen zlato, zbrane, ale i nebezpečný plyn.

"Snažili sme sa urobiť sondu aj pod zámkom, ale po troch dňoch prišiel zákaz od vlakovej spoločnosti. Niekomu asi veľmi záleží na tom, aby sme niečo neobjavili," dodal Slowikowski.

"My hľadáme ten tunel, ktorý je pod zámkom, ale nie je tam zrejme zlatý vlak, ani vlak s depozitmi, ale zrejme jeden z pancierových vlakov. Ukrytý je priamo pod zámkom," konštatuje historik Gaik.

Pátranie po vlaku s pokladom pokračuje, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy