Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Park pri kaštieli Betliar ponúka svetový unikát. Je ním Veľký rímsky vodopád
Zdielať na

Park pri kaštieli Betliar ponúka svetový unikát. Je ním Veľký rímsky vodopád

BETLIAR / Park pri kaštieli Betliar je najväčším historickým parkom na Slovensku. Nachádzajú sa tam vzácne druhy stromov, ale aj historické stavby. Návštevníkov láka Veľký rímsky vodopád, ktorý je svetovým unikátom. Andrássyovci tam v minulosti chovali ľadové medvede.

Momentálne pôsobí vodopád ako stavenisko. Je pri ňom postavené lešenie a práce sú v plnom prúde.

"Vodopád bol vo veľmi zlom stave. Jednak bool poškodený vandalmi, ale taktiež rastovou zeleňou," vysvetľuje zástupkyňa riaditeľa múzea v Betliari Tímea Mátéová.

"Bolo nutné opraviť železnú konštrukciu, boli tam aj známky porušenia muriva, rozpadávalo sa kamenné murivo a celkovo bola potrebná aj revitalizácia okolia," dodáva hovorkyňa múzea v Betliari Judita Krajčiová.

Rímsky vodopád

Rímsky vodopád je kľúčovou stavbou parku. Už pred rokom 1823, kedy vodopád vznikol, si dali Andrássyovci vypracovať aj akýsi projekt na jeho stavbu. Ten sa zachoval dodnes.

"Vodopád navrhli ako veľmi vysoký a tá jeho výška je skutočne 10 metrov," dodáva Mátéová.

Unikát

Vodopád je odjakživa unikátnym, a to nielen pre svoju výšku, ale aj pre pôvodnú funkciu.

"Od roku 1908 v priestoroch vodopádu chovali Andrássyovci ľadové medvede a dodnes nemáme poznatky, že by niekto iný choval ľadové medvede na svojom panstve," vysvetľuje zástupkyňa.

Rekonštrukcia

Miesto, kde medvede žili, momentálne prístupné nie je, keďže firma pracuje aj na celkovom spevnení stavby, vyčistení zarastených plôch a na sfunkčnení vodného systému.

Pre rekonštrukciu teda platí ku vodopádu prísny zákaz vstupu, ktorý ale nepotrvá dlho. "Približne v polovici septembra by mala byť rekonštrukcia ukončená," uzatvára Krajčiová.

Súvisiace články