Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bociany sa nechcú presťahovať, novopostavený stĺp ignorujú
Zdielať na

Bociany sa nechcú presťahovať, novopostavený stĺp ignorujú

SNINA / Pripravili mu nový domov. Na mieste, kde mal ten pôvodný, osadili kovovú zábranu, ale nepomohlo. Bocian v Snine sa už osem rokov nechce presťahovať. Podľa odborníkov si bociany pri návrate z južných krajín veľmi dobre pamätajú trasu rovno do svojho hniezda. Sťahovanie tak môže trvať roky.

Sninčania hovoria, že bociany si hniezdo na komíne stavajú každý rok. "Bociany sú tu 30 rokov na tom komíne, 30 rokov," spomína obyvateľ Sniny. "Tento prípad nám je známy, hniezdo monitorujeme od 50.tych rokov," povedal riaditeľ správy NP Poloniny Mário Perinaj.

Stĺp pre bociany

Bociany si hniezdo urobili na komíne Domu humanity napriek tomu, že tam bola osadená kovová zábrana proti vytvoreniu hniezda. Pre bocianiu rodinku postavili vedľa budovy stĺp. Na ten nainštalovali aj náhradnú hniezdu podložku. Bociany to ignorujú.

Pri rekonštrukcii strechy v roku 2008 sa urobila prekládka hniezda na betónový stĺp. Lenže tento stĺp danému bocianovi nevyhovuje a nikdy na ňom nezahniezdil a stále si robí hniezdo na streche.

Najviac v Kamenici

Obyvatelia, ktorí na hniezdo majú zo svojich bytov výhľad povedali, že bocian na pripravený stĺp nevie naletieť. Podľa nich je nízko. "Zle postavili ten stĺp, buď mal byť vyšší, alebo na voľné priestranstvo," hovorí Sninčan.

"Je dôležité, aby náhradná novovytvorená hniezdna lokalita bola o niečo vyššie ako je pôvodné hniezdo," povedala Anna Macková z CHKO Výchdné Karpaty.

"Jedným z riešení je urobiť nový stĺp v spolupráci s energetikou a uvidíme, či mu to bude vyhovovať," hovorí Perinaj. V pôsobnosti CHKO Východné Karpaty evidujú 160 hniezd bociana bieleho. Najviac sú obsadené hniezda v obci Kamenica nad Cirochou, kde ich je 10 a  v Radvani nad Laborcom ich majú 8.

Na mieste bola redaktorka Katarína Kleknerová.

Súvisiace články