Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vietnamský tukabel. Slováci pri pohľade na elektrickú sieť len krútia hlavami
Zdielať na

Vietnamský tukabel. Slováci pri pohľade na elektrickú sieť len krútia hlavami

VIETNAM / V Ázii nájdete takmer v každom väčšom meste pavúčie siete dlhé aj desiatky kilometrov. Práve takto nazývajú zložité elektrické uzly, v ktorých sa vedia orientovať asi len miestni odborníci. Tieto siete zaujali aj reportéra TV JOJ Michala Rybanského.

Saigon je síce najväčšie, najmodernejšie a najbohatšie mesto vo Vietname, napriek tomu, nad niektorými detailmi zostáva našincovi rozum stáť.

Jedným z nich je určite elektrická sieť a tunajšie uzly, ktoré u nás vidno už len v niektorých osadách.

Všade samé káble

Vo Vietname vedením rozhodne nešetrili.

"Nie je to len elektrické vedenie, ale aj káblová televízia a telefón, preto sa to často podobá na pavúčiu sieť," vysvetľuje turistický sprievodca Khai.

Spôsob uchytávania káblov a rozvodných skríň vyráža dych mnohým cudzincom, ktorí sa nestíhajú čudovať.

"Že tu nezhoria, alebo že tú elektrinu si vôbec k sebe dovedú, že nemajú každú chvíľu výpadok elektriny, že si ju nekradnú, lebo to by u nás zrejme každému napadlo asi," diví sa turista zo Slovenska Juraj.

"Keby to niekto skúsil, mal by veľký problém. Riskuje totiž, že mu vláda zruší zmluvu a zostane bez pripojenia na dôležité siete," vysvetľuje Khai.

Presvedčiť potom stranu a vládu o poctivých úmysloch býva veľký problém. Okrem toho, za krádež hrozí nielen pokuta, ale aj niekoľkoročné väzenie. Navyše, napojiť sa načierno je predsa len oveľa zložitejšie ako u nás.

"Jednak si neviem predstaviť, že by to prežila nejaká kontrola, nejaký schvaľovací orgán a jednak, ja to ani radšej nedomýšľam, čo by toto u nás vedelo spôsobiť," hovorí Juraj.

Funguje im to

Na prvý pohľad vyzerajú káble zmätočne a nestabilne, no výpadky elektriny sú v Hočiminovom meste skôr výnimočné.

"Pred obdobím dažďov musia technici preveriť všetky káble, aby nedochádzalo k výpadkom," dodáva Khai.

Pozrite si reportáž: