Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Termín Veľkej noci sa každý rok mení, pre toto
Zdielať na

Termín Veľkej noci sa každý rok mení, pre toto

BRATISLAVA / Po krátkych fašiangoch je tu Veľká noc. Narozdiel od Vianoc, ktoré majú pevne stanovený dátum, pri veľkonočných sviatkoch je termín pohyblivý.

Medzi jednotlivými rokmi sa dátum Veľkej noci môže odlišovať až o viac ako jeden mesiac. Pohybuje sa od 22. marca do 25. apríla.

Veľkonočná nedeľa v tomto roku vychádza na 27. marca. Čo je pomerne skoro. Za posledných 16 rokov bola Veľkonočná nedeľa v apríli dvanásťkrát a v marci iba štyrikrát. Skorší dátum ako v tomto roku bol iba v roku 2008, keď Veľkonočná nedeľa pripadla na 23. marca.

Nemá pevný dátum

Veľká noc je najväčší a jediný kresťanský sviatok, ktorý nemá pevný dátum, ale riadi sa podľa prírodných zákonov. Základnou zásadou je, že kresťanská Veľká noc sa oslavuje v nedeľu, ktorá nasleduje po prvom splne po jarnej rovnodennosti.

Druhou zásadou je, že sa nesmie sláviť vtedy, keď Židia slávia Pesach. Aj pravoslávna cirkev má iný dátum ako rímskokatolícka cirkev.

Juliánsky kalendár

Pravoslávna cirkev sa neriadi podľa gregoriánskeho, ale podľa staršieho juliánskeho kalendára. Veľkú noc preto oslavujú neskôr ako katolíci. Poradie sviatkov etnologička Katarína Nádaská zhrnula takto.

"Židovský sviatok Pesach sa slávi ako prvý, po ňom majú Veľkú noc západní kresťania. A ako posledné oslavujú východné cirkvi, až 5 týždňov po západných kresťanoch," vysvetlila.

Krátke fašiangy, chladné počasie

Nevýhodou skoršieho termínu Veľkej noci, je to, že sú kratšie fašiangy a že môže byť chladné počasie. Čo ženám môže počas oblievačky priniesť prechladnutie.

"Správna oblievačka má byť skoro ráno, z potoka, ľadovou vodou. Má to byť živá voda, aby žena po oblievačke bola zdravá, vrtká a krásna," tvrdí etnologička.

Pozrite si celú analýzu o dátume Veľkej noci:

Zdielať na

Súvisiace články