Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na lyžovanie nikdy nie je neskoro, inštruktor dokáže naučiť každého
Zdielať na

Na lyžovanie nikdy nie je neskoro, inštruktor dokáže naučiť každého

BRATISLAVA / Lyžiarska sezóna stále trvá. Je síce už vo svojej záverečnej fáze, ale možno o to viac si lyžiari uvedomili, že majú isté rezervy v tomto športe. Inštruktorov neplatia len dospelí deťom, ale aj sebe. Do lyžovania vnesú novú radosť a hlavne krajší štýl.

Zväčša je na svahu vidieť skôr inštruktorov, ktorí sa venujú deťom. "Je to preto, lebo dospelí radšej vložia peniaze do detí," myslí si inštruktor Martin Pach.

Lyžovanie je šport, ktorý je koordinačne náročný a trvá niekoľko seyón, kým sa ho človek naučí. "Jeden lyžiarsky kurz je veľmi málo," hovorí Pach. Najväčší problém, prečo ľudia ignorujú lyžiarskych inštruktorov sú peniaze a samozrejme aj to, že si chcú oddýchnuť a nie zažiť dennodený dril," hovorí Pach. Medzi najčastejšie chyby lyžiarov, najmä staršej generácie je, že sa snaží tlačiť lyže k sebe, nevie používať palice, je v záklone.

Bez limitov

"Ja najradšej učím človeka, ktorý nikdy nestál na lyžiach," prezrádza inštruktor.

Neexistuje vekový limit, ktorý by ohraničoval, kedy sa dospelý nesmie začať učiť lyžovať. "Môj najstarší žiak, ktorý sa chcel naučiť lyžovať mal 55 rokov," dodáva Pach.

Pozrite si celý rozhovor moderátora Ivana Jandu s inštruktorom Martinom Pachom: