Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Vianoce sa rodí najmenej detí, no najviac splodí, vypočítali vedci
Zdielať na

Na Vianoce sa rodí najmenej detí, no najviac splodí, vypočítali vedci

LONDÝN / Vianočné sviatky a čas medzi Vianocami a Silvestrom je najplodnejším obdobím roka, kedy počnú dvojice najviac detí. Teda prinajmenšom v Británii, ako vyplýva z demografickej štatistiky, ktorú zverejnil denník The Daily Telegraph.

Podľa štatistiky sa najviac detí narodí v druhej polovici septembra, čo odpovedá práve dátumu počatia okolo Vianoce. naopak v dňoch vianočného voľna prichádza na svet najmenej detí za celý rok, čo odborníci pripisujú najmä rozhodnutiam zdravotníkov, ktorí napríklad počas Vianoc neplánujú neakútne cisárske rezy.

September a október

Britský štatistický úrad na základe záznamov o narodení za 20 rokov spočítal, v ktorých obdobiach roku sa rodí najviac detí. Zo získaných údajov vyplýva, že pôrodnice majú najviac práce v druhej polovici septembra a začiatkom októbra.

Zatiaľčo v celoročnom priemere sa denne narodí okolo 1 800 detí, na prelome septembra a októbra je to asi 2 000. Po odpočítaní dĺžky tehotenstva tak odborníkom vyšlo, že za septembrový baby boom môžu bábätka počaté počas Vianoc.

Uvoľnená atmosféra

Okrem uvoľnenej atmosféry sviatkov, ktorá vraj má na rodinný život blahodarný vplyv, odborníci počítajú aj s vplyvom plánovania. Niektorí rodičia totiž počatie plánujú tak, aby sa dieťa narodilo začiatkom roka. Majú totiž pocit, že ich potomok potom bude mať v škole výhodu, keď bude v ročníku patriť k najstarším a bude mať aj šancu získať lepšie známky.

"Zatiaľčo vianočné prázdniny sú veľmi obľúbeným obdobím pre splodenie, rodí sa naopak počas najmenej detí," uviedli štatistici s tým, že šesť z desiatich dní, kedy sa v Británii narodí vôbec najmenej detí, pripadá práve na koniec roka. "Zdá sa, že to súvisí práve s dňami voľna, pretože pôrodníci v tej dobe asistujú len pri prirodzených pôrodoch a akútnych cisárskych rezoch. Vyvolávané pôrody a neakútne cisárske rezy sa plánujú na iné dátumy."

Štatistika počtu narodených detí ukazuje, že všeobecne sa viac detí rodí v teplejších mesiacoch roka.

Zdielať na

Súvisiace články