Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nie kosti z kapra, čistiace prostriedky sú cez Vianoce nebezpečné
Zdielať na

Nie kosti z kapra, čistiace prostriedky sú cez Vianoce nebezpečné

BRATISLAVA / Úrazy, popáleniny, žalúdočné problémy, ale aj tie psychické. Práve december a prípravy na Vianoce každoročne plnia ambulancie lekárov. Ničím neobvyklým nie sú ani pády z výšky pri vešaní ozdôb a osvetlenia. Zabrať dostávajú aj hasiči.

"Keď si niekto myslí, že čas Vianoc je v nemocnici čas pokojný, tak je na omyle," tvrdí hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Čas prichádzajúcich Vianoc je čas pribúdajúcich úrazov. "Je to nielen z kuchyne, teda príprava jedál, porezania, ale potom sú to pošmyknutia, pády z výšky, pri príprave vianočných výzdob," dodáva Maťašovská.

Desiatky detí s úrazom

"Denne ošetríme v ambulanciach oddelenia urgentného príjmu 120 až 14 detí, z nich polovica sú deti, ktoré prichádzajú na oddelenie s úrazom," tvrdí hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

Detské pohotovosti v decembri už dávno nezapĺňajú rybie kostičky v hrdle, ale už tradičným vianočným problémom u detí sa vraj  stalo, paradoxne, pitie či ochutnávanie agresívnych čistiacich prostriedkov kým ich maminy robia veľké predvianočné upratovanie.

Požiar počas pečenia

"Počas minulého roka v decembri sme mali hospitalizované viaceré deti, ktoré utrpeli vážne poranenia s trvalými následkami," dodáva Kamenická.

Varenie a pečenie v zhone môže priniesť nielen úraz ale aj požiar. "Máme skúsenosti, že pri pečení varení sa tá gazdinka zabudne a vybehne niečo nakúpiť, nechá tu stravu na sporáku," povedala zástupkyňa veliteľa pre prevenciu Beata Janatová.

Pozor dávajte aj pri dohorení sviečky na adventnom venci. "Pokiaľ nie je sviečka oddelená od venca nejakým tepelnoizolačným materiálom, tak ten venic môže začať horieť," dodáva Janatová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy