Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nenaleťte predvianočným podvodníkom, číhajú všade
Zdielať na

Nenaleťte predvianočným podvodníkom, číhajú všade

BRATISLAVA / Predvianoční podvodníci opäť úradujú. Nedávno sa objavili falošné zbierky peňazí, dokonca v jednom prípade aj stopár - podvodník. Odborníci varujú, že práve teraz je takýchto klamárov veľa. Toto je ich obľúbené obdobie.

Na prvý pohľad to bol obyčajný stopár. Pánovi Dušanovi mu ho prišlo v zlom počasí ľúto. "Prosíkal ma, tak som ho vzal," hovorí.

Muž z Budmeríc chcel pre Vianocami spraviť dobrý skutok. V aute a neskôr vo firme sa dozvedel dojemný príbeh o tom, čo sa mladému nešťastníkovi privodilo. "Mal takú historku, že bol v Košiciach brigádovať, že ho tam okradli, že mu zobrali dvetisíc eur, notebook, všetko," pokračuje. "Podal taký herecký výkon, že mi pomaly slzy tiekli, ako mi ho bolo ľúto," priznáva manželka pána Dušana.

Jeho príbehu manželia uverili. Keď si vypýtal peniaze na cestu domov, dali mu aj tie. "Dali sme mu tridsať eur," hovoria.

Keď sa im čudná návšteva rozležala v hlave, začali pátrať na internete. Po krátkom hľadaní sa však z nešťastníka vykľul poriadny podvodník.

Za dobrotu na žobrotu

Podobných podvodov je v tomto období podstatne viac ako v iných mesiacoch. Podľa odborníka si to však často privodíme sami. Ľudia sú totiž podstatne dôverčivejší ako inokedy.

"Vianoce sú vnímané ako sviatok, kedy by sme chceli, aby bolo všetko v poriadku," hovorí psychológ Filip Mudrík.

"Je to prirodzená vlastnosť všetkých ľudí a myslím si, že na to reagujú i podvodníci," potvrdzuje riaditeľ odboru prevencie kriminality Jozef Halcin.

Práve toto obdobie sa tak pre rôznych podvodníkov stáva hotovou zlatou baňou. Od rozmanitých zbierok na charitu, cez podozrivo výhodné ponuky nákupu, až po rôznych obchodníkov predávajúcich všeličo. Využijú každú príležitosť na to, aby si poriadne zarobili. Odborník preto radí byť maximálne obozretný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy